Klaus na sjezdu ČSSD vyzval k politické odpovědnosti v době krize

Praha - Prezident Václav Klaus dnes krátce před 16:00 vystoupil na sjezdu ČSSD, podle jeho slov nejstarší demokratické politické strany v České republice, s politicky vstřícným projevem. Ve svém historicky prvním vystoupení prezidenta na sjezdu sociální demokracie po listopadu 1989 především zdůraznil, že v době hospodářské krize by měly všechny významné politické subjekty jednat především zodpovědně ke svým občanům. Předseda ČSSD Jiří Paroubek označil Klausův projev za vystoupení nadstranického prezidenta.

Václav Klaus na sjezdu ČSSD:

„Politický zápas v pravolevém spektru je přirozený a pro hledání východisek ze současné situace může být i plodný. Chci však naléhavě apelovat, a to jak nalevo, tak napravo, aby žádná z našich klíčových politických stran nepodlehla pokušení zneužít přirozených obav občanů z komplikující se hospodářské situace.“

„Na vašem jednání jsem se rozhodl vystoupit především proto, abych jasně naznačil, že by v dnešní složité hospodářské situaci a v jejím důsledku i v komplikující se společenské atmosféře měly všechny naše významné politické síly, a to více než kdy jindy, demonstrovat svou odpovědnost vůči zájmům naší země,“ uvedl Klaus. Krize se podle Klause týká všech společenských skupin, proto je třeba hledat společné jmenovatele politických zájmů. „Při jejich nalézání se oprostit od osobních nevraživostí či politikaření, které jsou tak typické pro politické zápasy u nás,“ dodal Klaus.

Prezident se hned v úvodu projevu distancoval od komentování současné politické situace, kdy se na popud ČSSD bude příští úterý ve sněmovně hlasovat o nedůvěře vládě Mirka Topolánka. „Nemíním z tohoto místa komentovat poslední aktuality naší politické scény,“ řekl Klaus.

Jiří Paroubek Klausův projev ocenil za nadstranickost

To byl projev ústavního a nadstranického prezidenta a jsem tomu rád,„ okomentoval Klausův projev Paroubek. Nejvíc ho na Klausově řeči potěšila právě nadstranickost a korektnost. Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek uvedl, že Klaus se chová jinak než Topolánkova vláda, neboť je podle něj připraven s hejtmany spolupracovat. “Doufám, že i v budoucnosti nynější nadstranickost prezidentovi vydrží," řekl Hašek.

Prezident Klaus po svém projevu odešel s předsedou Paroubkem na menší posezení do zázemí sálu. Podle prezidentových slov ale o úterním hlasování o nedůvěře vládě nemluvili. S odvoláním na to, že by mu novináři stejně nevěřili téma tenisu, prezident prohlásil, že se o tom raději nebude vyjadřovat.