Ministr spravedlnosti chystá schůzku s nespokojenými státními zástupci i Veseckou

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) plánuje na příští týden společné setkání s šéfkou státních zástupců Renatou Veseckou a se zástupci Unie státních zástupců. Pospíšil chce na schůzce mluvit o koncepčních otázkách, například o lepší vzájemné komunikaci. Ministrovi se totiž nelíbí, že si žalobci posílají vzkazy přes média, ač by spíš měli vést vnitřní dialog. Unie státních zástupců totiž ve čtvrtek vyzvala Veseckou, aby zvážila setrvání ve své funkci. Vesecká prý účast na schůzce přislíbila.

Dalším tématem schůzky by mohla být i novela zákona o státním zastupitelství, která výrazně posiluje nezávislost státních zástupců. Pospíšil ale na schůzce nechce řešit případné odvolání Vesecké, které požaduje Strana zelených. Zelení požádali o odvolání Vesecké minulý týden. Občanští demokraté výzvu odmítli, šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek ji naopak podpořil. Vedle toho například ombudsman Otakar Motejl naznačil, že by Vesecká měla z funkce odejít sama.

Unie státních zástupců svou včerejší výzvu odůvodnila tím, že klesá důvěryhodnost státního zastupitelství. Zvrátit to podle unie mají personální a legislativní změny. „V rámci tohoto bodu bylo přijato usnesení, že žádáme Renatu Veseckou, aby zvážila v tomto ohledu své další setrvání ve funkci,“ uvedl k tomu mluvčí Unie státních zástupců ČR Jan Lata. Vzhledem k politickým komentářům stanovisko unie nejvyšší státní zástupkyni nepřekvapilo, reagovala Vesecká prostřednictvím své mluvčí Renaty Malinové.

Vesecká také ústy své mluvčí zdůraznila, že unie zastupuje pouze 200 státních zástupců, přičemž celkem jich je v Česku asi 1300. Zástupci unie ale tvrdí, že jsou jediné stavovské sdružení v zemi a členů mají téměř 400. S usnesením navíc souhlasí i někteří nečlenové. Otevřeným dopisem unii podpořil třeba Roman Hájek z Nejvyššího státního zastupitelství: „Je naprosto jedno, jestli takovou výzvu vydá dvě stě státních zástupců, 400 nebo všech 1200. Mám za to, že skutečně zde jsou důvody pro to, aby paní Vesecká odstoupila ze své funkce, protože ztratila důvěru veřejnosti.“