O volbě prezidenta budou jednat lídři stran i klubů

Praha - O přímé volbě hlavy státu by měla v nejbližší době diskutovat politická reprezentace na velké schůzce, shodli se dnes zástupci sněmovních klubů. Podle šéfa klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka by o způsobu, jak prosadit, aby prezidenta přímo vybírali občané, měli společně jednat předsedové parlamentních stran společně se šéfy stranických klubů obou komor Parlamentu ČR.

„Jasně se vydefinuje postoj jednotlivých klubů a stran. Po dnešní schůzce jsem k přímé volbě prezidenta mnohem optimističtější, než tomu bylo dříve,“ prohlásil Gazdík. Podle místopředsedkyně sněmovny za VV Kateřiny Klasnové by se schůzka měla odehrát „urychleně“. „Mělo by to být co nejdříve, jak bude v našich možnostech. Ale víte, že teď tady jednáme od rána do večera,“ poukázala na nynější nepřetržitou schůzi Poslanecké sněmovny. Konkrétní body související s přímou volbou podle ní už v první polovině roku projednala stranická skupina, nynější schůzka by měla vyřešit zbývající spory.

K přímé volbě prezidenta se oficiálně hlásí všechny vládní strany, kabinet už příslušnou novelu schválil a předložil Poslanecké sněmovně. K prosazení této ústavní změny ale kabinet potřebuje i hlasy opoziční ČSSD, která je také pro změnu současného stavu, ale požaduje také změny v prezidentových pravomocech. Vládní strany s ČSSD dosud nenašly shodu a byly k přímé volbě čím dál více skeptické.

Pokud se ale politická reprezentace na této změně ústavy do roka shodne, lidé by na počátku roku 2013 mohli v přímé volbě vybírat už nástupce Václava Klause. Zájem jej nahradit dosud oficiálně oznámil jen vicepremiér, ministr zahraničí a předseda vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Vydáno pod