Na koncertě v Plzni zazněly neonacistické písně, policie zasáhla

Plzeň - Policejní zásah v sobotu kolem půlnoci ukončil koncert v kulturním domě Jas v Plzni. Důvodem vpádu policie byl neonacistický text písně, kterou zahrála jedna z kapel. Vystoupení několika skupin včetně zahraničních se zúčastnilo přibližně 100 až 150 příznivců pravicového extremismu.

Vystoupení čtyř skupin bylo ohlášené, policie ho monitorovala. Jakmile v jedné ze skladeb zazněl závadný text, vyzvala pořadatele k ukončení produkce. Protože neuposlechli a koncert pokračoval, zasáhla v sále pořádková jednotka a radikály vyvedla. Akce se podle policie obešla bez zranění, několik lidí bylo předvedeno pro podezření z trestného činu hanobení národa a rasy.

Koncert extremistických kapel se měl na Plzeňsku v poslední době konat již dvakrát, ovšem pořadatelé vždy původně stanovený termín zrušili. Poslední z předpokládaných termínů byl 14. března, v den pochodu extremistů Plzní, který byl ohlášený jako Protest proti sionismu. Ale ani v ten den se koncert nakonec nekonal. Hudební akce se měla uskutečnit poté, co soud zrušil rozhodnutí o zákazu shromáždění, které vydal v polovině února centrální plzeňský obvod.