Paroubek: ČSSD musí hořet, zatím jen doutná

Praha - Staronový předseda ČSSD Jiří Paroubek ve své řeči zakončující 35. sjezd sociálních demokratů vyzval svou stranu k mobilizaci před volbami do Evropského parlamentu. Po vítězství v krajských volbách by mohl úspěch v těch evropských podle něj straně pomoci v cestě k vítězství v utkání o křesla v Poslanecké sněmovně, které se bude konat napřesrok.

Klíčový faktor úspěchu ve „spojitých nádobách“ obou volebních klání vidí Paroubek v přesvědčování voličů, aby šli odevzdat svůj hlas. Pokud se tento úkol podaří straně splnit stejně dobře jako před krajskými volbami, zcela jistě své rivaly porazí.

„Kdo chce zapalovat, musí hořet, tedy nejen v hlavě, ale také ve všech údech. My zatím v těch údech pouze doutnáme,“ vyzval Paroubek členy své strany k aktivitě. Zároveň ale ocenil vzkaz, který sjezd ČSSD poslal prostřednictvím televizních kamer národu. Z usnesení, na kterých se delegáti shodli, je podle něj patrné, že ČSSD chce sloužit všem, které poškodila vláda premiéra Mirka Topolánka.

Usnesení, která přijal sjezd ČSSD:

Radar: Sjezd ČSSD nesouhlasí se smlouvami o umístění radarového zařízení USA na území České republiky v té podobě, jak byly sjednány Topolánkovou vládou, sjezd doporučuje předsednictvu, poslancům a senátorům ČSSD usilovat o zrušení těchto smluv

Ministerstvo obrany: Resort musí být pod větší veřejnou kontrolou především prostřednictvím parlamentu. Vláda by měla rovněž novelizovat bezpečnostní strategii České republiky.

Krize: Strana chce prosazovat mimo jiné zvýhodněnou podporu pro
nezaměstnané v předdůchodovém věku, kteří mají odpracováno alespoň 35 let. Ti by měli podle ČSSD dostávat až 80 procent průměrného výdělku.

Sociální služby: ČSSD odmítá privatizaci sociálních zařízení, která zřizují kraje a obce, nepřipouští ani jejich převod na obchodní společnosti. V oblasti bydlení se chce strana zaměřit na problémy
spojené s deregulací nájemného. Sociální demokraté rovněž trvají na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, naopak požadují po vládě zavedení minimálního důchodu ve výši 1,2násobku životního minima. V rodinné politice ČSSD prosazuje například zavedení rodičovského příspěvku ve výši 80 procent z platu.

Korupce: Strana navrhuje prosadit zákon o legitimním lobbingu, který bude postaven na principu registrace lobbistů, chce také zabavovat takzvané nevysvětlitelné příjmy. Plánuje i černou listinu, na kterou by byly zařazeny společnosti, které se dopustí korupčního jednání. Ty pak nebudou mít přístup k veřejným zakázkám.

Záměr pomoci všem, na které vláda údajně nehledí, chce ČSSD realizovat prostřednictvím úterního hlasování o nedůvěře kabinetu. „Já předpokládám, že tentokrát budeme úspěšní a že tato vláda, která pracuje proti lidem, skončí,“ prohlásil Paroubek.

Tato jeho slova následovala jen pár minut poté, co poslanec ODS Vlastimil Tlustý v rozhovoru pro Českou televizi naznačil, že by se spolu s dalšími stranickými rebely Janem Schwippelem a Jurajem Ranincem mohl v úterý připojit k opozici. Pokud tak skutečně učiní, bude k vyslovení nedůvěry vládě chybět už jen jeden hlas.