Zubová uvažuje, že vládu nepodpoří, zejména kvůli chybám

Praha - Již zítra se opoziční řady Poslanecké sněmovny pokusí na pátý pokus svrhnout současnou vládu Mirka Topolánka prostřednictvím sněmovního hlasování. S napětím je očekáván postoj nezařazených poslanců, jejichž hlasy budou o osudu Topolánkova kabinetu zřejmě rozhodovat. Poslankyně Olga Zubová, nyní vystupující za Demokratickou stranu zelených, prozatím není rozhodnuta, avšak argumenty proti vládě se podle ní v současnosti nashromáždily.

Ke zvednutí ruky pro zachování současné vlády vedou Zubovou spíše vnější okolnosti. „Je to samozřejmě české předsednictví Radě EU a také finanční krize, která by pádem vlády byla pouze podtržena. Přitom by mohla vládnout i v demisi do konce předsednictví, do konce volebního období,“ uvedla Zubová v rozhovoru pro ČT.

Z dosavadních hlasování o budoucnosti vlády však argumenty pro vládní nepodporu postupně kumulují. „Z 5 hlasování se nejvíce rozhoduji o tom, zda zvednu ruku proti vládě či nikoliv. V sázce je prestiž našeho státu, ale také celá řada pochybení této vlády, která bychom asi neměli dále přehlížet. Ja budu navíc hlasovat za Demokratickou stranu zelených, která chce dělat slušnou politiku a oproti současné vládě není nijak zdiskreditována,“ vysvětluje Zubová.

O podpoře Topolánkova kabinetu se Zubová podle svých slov s nikým konkrétně nebaví. Klíčovým faktorem pro rozhodování bude podle ní vlastní svědomí. Otazníky se vznášejí také nad její kolegyní Věrou Jakubkovou i nezařazenými poslanci Milošem Melčákem a Evženem Snítilým, vládu naopak zřejmě podpoří Petr Wolf. Poslanec Vlastimil Tlustý (ODS) již v neděli naznačil shodu s opozicí a chce se poradit i s kolegy Jurajem Ranincem a Janem Schwippelem, zda by hlasovali společně.