Česko a Rakousko čeká společný boj proti kůrovci

Vimperk - Společného nepřítele mají na Šumavě Češi i Rakušané. Je jím brouk kůrovec, ničitel stromů. Každý se škůdcem bojuje po svém. České straně se nelíbí, že Rakušané napadené stromy kácí. Rakouští majitelé lesů zase tvrdí, že je český lýkožrout ohrožuje a požadují náhrady. Nyní se zástupci obou států sešli, aby problém vyřešili.

„Mám pocit, že jsme na dobré cestě a že se v rámci několika týdnů dohodneme,“ uvedl po tříhodinové schůzce ve Vimperku náměstek ministra životního prostředí František Pelc. Jednání diplomatů a zástupců vlád však bylo uzavřené. „Není tajemstvím, že Rakušané tyto škody chtějí uplatňovat po českém státě. Tak možná proto,“ pokusil se vysvětlit vyloučení veřejnosti senátor Tomáš Jirsa (ODS).

O průběhu jednání za zavřenými dveřmi se tak dá pouze spekulovat. Podle neoficiálních zdrojů se mělo jednat o náhradách rakouských škod. Zástupci rakouské strany schůzku vůbec nekomentovali. Tisková zpráva ministerstva životního prostředí hovoří o připravované dohodě o oboustranných technických opatřeních.

Podle takové dohody by rakouští lesníci u hranice měli minimalizovat kácení stromů a začít s monitoringem situace. Na české straně Šumavy pak budou odborníci z obou zemí sledovat kůrovce ve 200 metrů širokém pásmu. Šumavští správci mohou dál ošetřovat napadené stromy, tedy loupat kůru ze stojících kmenů i větrem padlých stromů. „Pouze v případě, kdy by tyto metody nebyly dostatečné, přistoupí se ke kácení napadených stromů,“ sdělil mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.