Topolánkova vláda čelí pátému hlasování o nedůvěře

Praha - Už za pár hodin se sejdou poslanci k hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka (ODS). Jak - v pořadí už pátý pokus - opozice dopadne, rozhodnou asi až jednání těsně před hlasováním. Ještě nikdy, ani po drtivém podzimním vítězství ČSSD v krajských a senátních volbách, nebyl Topolánkův kabinet tak blízko svému pádu. K 97 hlasům poslanců ČSSD a KSČM by se totiž mohl připojit rebelující poslanec ODS Vlastimil Tlustý spolu s nezařazenými Janem Schwippelem a Jurajem Ranincem (oba ODS). Pokud ano, opozici by pak stačilo získat na svou stranu jednoho váhavého poslance či poslankyni. Těmi by mohly být například poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková, které nedávno Strana zelených vyloučila ze svých řad.

Vlastimil Tlustý v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že vláda ztratila jeho důvěru a že ji nepodpoří. Neřekl však přímo, jestli bude hlasovat s opozicí. Poslanec ODS Juraj Raninec, který již není členem klubu této strany, dnes řekl, že ještě neví, jak se rozhodne. Tlustý ho prý zatím nekontaktoval. Spolu s Janem Schwippelem se definitivně rozhodnou zřejmě až před hlasováním.

Jasné slovo zatím nenabídli ani ostatní lavírující či nezařazení poslanci. „Já se rozhodnu ještě podle toho, co řekne pan premiér ve sněmovně,“ řekl poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL), který dlouhodobě nesouhlasí s postupem vlády při prosazování změn ve zdravotnictví. Hovorka chce počkat na to, jak se Topolánek vyjádří k jeho výhradám k reformním zdravotnickým zákonům. Některé části zákonů, které Hovorkovi vadily, totiž znovu míří do sněmovny, tentokrát v protikrizovém balíčku nové ministryně Filipiové. „Je tady nachystáno omezení zdravotní péče pro občany, my nemáme žádné zdůvodnění,“ vyjádřil se Hovorka.

Při zatím posledním říjnovém hlasování o nedůvěře vládě se Tlustý, Schwippel a Raninec hlasování zdrželi, Zubová a Jakubková se jej nezúčastnily.

Tajemná dosud zůstává i Věra Jakubková. „Prosím o respektování strategie, kterou jsem při hlasování o nedůvěře vládě zvolila, a to že se nebudu vyjadřovat,“ řekla. Podle ní se stále objevují nové informace, které ještě mohou její rozhodnutí ovlivnit. Více ale říkat nechce, protože se obává, že by interpretace jejích výroků mohla vést k různým neopodstatněným spekulacím. Narozdíl od druhé exzelené rebelky Olgy Zubové se ale dál cítí být vládní poslankyní. Zubová v neděli uvedla, že pečlivě zváží, jak se zachová při hlasování. Zubová se aktuálně stala členkou vedení nové neparlamentní Demokratické strany zelených. Ve vedení této strany figuruje také bývalý náměstek exministryně školství Dany Kuchtové Jaromír Soukup, který udržuje údajně blízké vztahy se spolupracovníkem předsedy ČSSD Jiřího Paroubka Jaroslavem Tvrdíkem. S oběma poslankyněmi chce Topolánek ještě před schůzí jednat.

Otazník visí i nad hlasováním trojice bývalých sociálních demokratů Petra Wolfa, Evžena Snítilého a Miloše Melčáka. I oni se pravděpodobně vyjádří až těsně před jednáním sněmovny.

ČSSD by kvůli předsednictví nechala vládnout kabinet v demisi, Topolánek to odmítá

Pokud by se opozici podařilo vyslovit vládě nedůvěru, musí kabinet podat demisi a prezident ji musí přijmout. Tím by vláda skončit nemusela. Mohla by úřadovat do doby, než prezident jmenuje nový kabinet. Žádná časová lhůta ho přitom neomezuje.

Sociální demokraté naznačovali, že by Topolánkův kabinet nechali dovládnout do konce českého předsednictví EU, tedy do července. Trvali by však na výměně ministrů vnitra a spravedlnosti Ivana Langera a Jiřího Pospíšila (oba ODS) a na pozastavení privatizací státního majetku. Topolánek ale dnes řekl, že pokud vláda tentokrát nepřežije hlasování o nedůvěře kabinetu, bude ODS usilovat o co nejbližší termín voleb - tedy v létě. Nechce také žádnou formu úřednické vlády, vládu s podporou komunistů a od prezidenta očekává, že sestavením případné nové vlády opět pověří šéfa nejsilnější strany, tedy jeho. Rovněž odmítá přistoupit na návrh ČSSD, aby vláda dotáhla předsednictví EU v demisi. Premiér označil možné svržení kabinetu za hazard. „V situaci, kdy ti, kteří to hlasování vyvolávají, nepřicházejí s žádným konceptem, pokládám tento akt za čirou neodpovědnost.“

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) věří, že v poslancích nakonec převáží pocit odpovědnosti za obyvatele České republiky a vláda nakonec nepadne. „Šance na svrhnutí je větší než kdykoli v minulosti,“ řekl k hlasování o nedůvěře místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Zároveň dodal, že po svržení vlády by už sociální demokracie žádnou jinou vládu ODS nepodpořila.

Poslanci se na schůzi k vyslovení nedůvěry sejdou v úterý ve 14:00. Hlasování se odehrává veřejně a po jménech, což znamená, že každý poslanec musí vstát a nahlas říct, zda je pro návrh, proti návrhu, nebo se zdržuje hlasování. Ještě před hlasováním ale zřejmě opozice vystoupí s kritikou kabinetu. Premiér a ministři naopak mohou svou politiku hájit. Pro vyslovení nedůvěry vládě je třeba nejméně 101 hlasů bez ohledu na to, kolik z celkem 200 poslanců bude hlasovat. Proto si vládní koalice může dovolit i absence svých poslanců, protože na výsledek by to nemělo vliv - stejně jako třeba to, kdyby se některý z vládních poslanců hlasování zdržel.

Za posledních deset let nedošlo k rozsáhlejší obměně nebo demisi vlády země, která v té době předsedala Evropské unii. Jednotliví ministři se vystřídali ve Francii, Německu či Británii. Celá vláda se ale vystřídala pouze v případě Itálie roku 1996 a v Dánsku o tři roky dříve.