Klaus přivítal na Pražském hradě Juščenka

Praha - Na dvoudenní návštěvu dnes přijel do Prahy ukrajinský prezident Viktor Juščenko. Po setkání se svým českým protějškem Václavem Klausem, na jehož pozvání přicestoval, Juščenko prohlásil, že jeho země vítá projekt východního partnerství Evropské unie. Nepovažuje ho ale za alternativu svého vstupu do EU. Odpoledne by se měl Juščenko setkat i s pražským primátorem Pavlem Bémem.

Klaus prohlásil, že považuje východní partnerství za vhodnou platformu k dialogu EU se zeměmi bývalého Sovětského svazu. Česko se podle něj v projektu silně angažuje a podporuje ho. Klaus dodal, že by bylo chybou, aby se unie orientovala pouze na středomořský prostor a zanedbávala své východní sousedy.

Východní partnerství je jednou z priorit českého předsednictví EU. Projekt by měl pootevřít dveře do unie šesti zemím bývalého Sovětského svazu: Arménii, Ázerbájdžánu, Gruzii, Moldavsku, Ukrajině a Bělorusku. Oficiálně by měl být zahájen na summitu v Praze 7. května.

Juščenko navštívil Prahu i se svoji manželkou na Klausovo pozvání. Kromě soukromého setkání s českým prezidentským párem ho čeká i diskuze o dodávkách plynu evropským zemím z Ruska přes Ukrajinu. Rovněž bude projednávat vstup Ukrajiny do Evropské unie. „Chceme prostřednictvím mise dokázat, že Ukrajina dělá všechno proto, aby jako tranzitní země splnila všechny závazky,“ podotkl Juščenko. Projekt o vstupu šesti zemí bývalého Sovětského svazu do EU by měl být projednáván na summitu v Praze 7. května. Jedná se o Ukrajinu, Arménii, Ázerbájdžán, Gruzii, Moldavsko a Bělorusko.

Prezident Ukrajiny přijíždí do Česka dva měsíce po plynové krizi. Počátkem roku Moskva zastavila dodávky plynu pro Ukrajinu, což způsobilo dvoutýdenní výpadek pro evropské odběratele. Podobné problémy hrozily i počátkem března, kdy jim Kyjev zabránil na poslední chvíli tím, že uhradil dluhy za odběr plynu.