V Havlíčkově Brodě komplikuje provoz uzavírka

Havlíčkův Brod - V Havlíčkově Brodě od pondělí kolabuje doprava kvůli částečné uzavírce na hlavním silničním průtahu městem. V Masarykově ulici je kvůli stavbě podchodu v jednom směru uzavřena silnice I/38, práce potrvají do konce srpna. Během dopravních špiček teď trvá řidičům jindy poměrně rychlý průjezd městem i přes hodinu. Podle mluvčí radnice Aleny Doležalové auta blokují zejména Dolní a Žižkovu ulici.

Masarykovou ulicí vede státní silnice, po které se jezdí i k dálnici D1, v obou směrech tam denně projede kolem 18 000 aut. Doprava stále proudí od Jihlavy na Kolín. V opačném směru musejí řidiči sjet po městském obchvatu a do centra se dostávají ve směru od Chotěboře nebo od Žďáru nad Sázavou.

V Žižkově ulici se během dnešního rána tvořily stovky metrů dlouhé kolony, které vedly z centra téměř až na okraj města. Kvůli potížím se už na společné schůzce sešli dopravní odborníci kraje, města i Ředitelství silnic a dálnic. Dohodli se na tom, že během dneška budou upraveny světelné křižovatky tak, aby se prodloužily intervaly pro průjezd v nejzatíženějších směrech. Od středy bude vyznačena další objížďka pro osobní auta - povede Chotěbořskou ulicí zpět na Masarykovu ulici, popsala mluvčí.

V Masarykově ulici staví město podchod pro chodce, vzniká v místě, kudy přes rušnou silnici přecházejí i školáci. Od stavby za 33 milionů korun si radnice slibuje snížení nehodovosti na této rušné dopravní tepně.

Průjezd Masarykovou ulicí bude zřejmě ještě obtížnější za několik týdnů, protože Ředitelství silnic a dálnic na ní plánuje přestavět nejzatíženější světelnou křižovatku. Podle Doležalové se uvažuje o tom, že potom bude tranzitní doprava odkláněna už v okolních městech, aby se tato vozidla Brodu zcela vyhnula.

Na silnicích v kraji teď řidiči narazí asi na šest uzavírek silnic. Objížďka je mezi Brtnicí a Zašovicemi a u Vícenic na Třebíčsku. Částečná uzavírka je kvůli opravě mostu také u obce Velký Rybník na Pelhřimovsku. Na silnicích I. třídy u České Bělé a u Květinova jezdí řidiči po provizorních komunikacích. Další uzavírky budou přibývat. Jen kraj letos plánuje investovat do rekonstrukcí a oprav svých silnic přes miliardu korun.