Schwippel: Do jiné strany nevstoupím a z ODS neodejdu

Praha - Jan Schwippel, jeden z rebelujících poslanců ODS, který svým hlasem pomohl svrhnout vládu Mirka Topolánka (ODS), nepředpokládá svůj vstup do jiné politické strany. Stejně tak neuvažuje o tom, že by ODS opustil. Řekl to ve Studiu ČT24. Klub ODS přitom včera v reakci na pád vlády vyzval výkonný výbor strany, aby Schwippela spolu s Vlastimilem Tlustým - který rovněž hlasoval pro nedůvěru vlády - vyloučil ze strany.

Místní sdružení ODS v Zadní Třebani ale za Schwippelem stojí. Stranická buňka již ohlásila, že k takovému kroku nevidí důvod. Šéfkou berounské oblastní rady ODS, pod níž spadá i třebaňské sdružení, je poslancova matka Kateřina Schwippelová. „Já to slyším poprvé (podpora sdružení), je to smutné, že někdo má být vylučován proto, že má na některé věci jiné názory,“ řekl v ČT Schwippel.

Schwippelová jednání svého syna schvaluje a obhajuje tím, že ani nemohl dělat nic jiného. Podle ní současný stav alespoň přiměje ODS k sebereflexi. Tak svoje hlasování vysvětluje i Schwippel. „Doufám, že v ODS nastanou nějaké pohyby, které by snad mohly vést k tomu, že se vrátí ke svým ideálům a začne znovu prosazovat pravicový program,“ řekl ČT Schwippel.  Pokud by totiž podle Schwippela dostala vláda důvěru, obroda by nenastala, takhle nějakou naději na změnu má. Sám Schwippel v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že svůj krok dříve s místním sdružením probral. Prý jej konzultoval s některými členy a ti jej údajně „spíše podpořili“.

Schwippel si dovede představit novou vládu na půdorysu stávající koalice

Premiér Topolánek zřejmě zítra předá demisi své vlády do rukou prezidenta Václava Klause. Pak začnou vyjednávání o nové podobě kabinetu. Rebelující poslanec Schwippel si podle svých slov dovede představit novou vládu na půdorysu stávající koalice, kterou by případně i podporoval. Musely by ale být prosazovány pravicové priority, aby byly splněny sliby dané voličům, a dány určité garance - například splnění těchto priorit do konce voleb bez ohledu na to, kdy budou. Svým činem prostor k prosazování levicových principů prý neotevřel: „Já si myslím, že jsem takovou cestu neotevřel a žádné takové návrhy nebudu podporovat,“ tvrdí Schwippel.

Ptejte se rebela Tlustého on-line

Vlastimil Tlustý bude v pátek od 14:00 hostem chatu na webu ČT24.cz. Vydrží v ODS, která ho chce vyloučit, nebo odejde sám? Ptejte se na pád vlády, jeho vztahy s prezidentem Klausem nebo proč se postavil proti zbytku ODS a premiéru Topolánkovi.

Vydáno pod