V průzkumu CVVM získala největší podporu ODS

Praha - Překvapivý výsledek přinesl průzkum stranických preferencí v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu, který provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Žebříčku totiž vévodí ODS se ziskem 31 procent a sociální demokracie je až na druhém místě s 29 procenty. Statistická odchylka ale může být u velkých stran až tři procenta. S velkou ztrátou třetí by skončili komunisté s 12,5 procenty, Strana zelených a lidovci se pohybují těsně nad pětiprocentní hranicí s 6,5, respektive pěti procenty.

Topolánkova vláda tak padla ve chvíli, kdy její nejsilnější strana dosahovala výsledků opoziční ČSSD. Podle politologů vzrostly občanským demokratům volební preference díky českému předsednictví Evropské unii, úspěchu Mirka Topolánka na kongresu ODS a snaze řešit ekonomickou krizi. „Pro Čechy bylo zajímavé a sympatické, že jejich premiér se ukázal jako vlivný politik vedle významných osobností, který rozhoduje zásadní témata,“ řekl politolog Jan Kubáček.

Vyslovení nedůvěry vládě prý ovlivnily i voličské preference

Nejtěsněji se dostala ODS za ČSSD podle průzkumů agentury Median z přelomu února a března, kdy zaostávala jen o jeden a půl procenta. Vzestup voličských preferencí pro občanské demokraty vycházel ale i v ostatních průzkumech. STEM uváděl v březnu ztrátu sedm a půl procenta, CVVM pak čtyři a půl procenta.

I to podle politologů hrálo roli, proč ČSSD chtěla, aby vláda padla. „Určitě jim vrásky na čele ten růst preferencí dělal a vyslovení nedůvěry vládě je takovým silným slovem opoziční sociální demokracie,“ naznačil možné pohnutky sociálních demokratů politolog Milan Znoj.

K evropským volbám se chystá polovina obyvatel

Podle průzkumu se k volbám do Evropského parlamentu chystá skoro polovina obyvatel Česka, 36 procent lidí k volebním urnám přijít nechce a 15 procent lidí není ještě rozhodnuto.

Analytici rovněž zjišťovali, co je pro zájemce o volby při rozhodování nejdůležitější. Třicet procent lidí, kteří jsou odhodláni k volbám jít, uvedlo, že je pro ně důležitý konkrétní člověk, jeho pověst a vystupováni, a to bez ohledu na stranu, za kterou kandiduje. Naopak 28 procent respondentů považuje za důležité právě to, za kterou stranu kandiduje. Pro 41 procent dotázaných je pak důležité obojí.

  • Jiří Paroubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/751/75009.jpg
  • Kampaň Evropského parlamentu k volbám autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/742/74181.jpg