Policista na Kolínsku postřelil podezřelého, soud jej dnes osvobodil

Kolín - Kolínský okresní soud dnes zprostil viny bývalého policistu Ondřeje Venturu, který loni v únoru v Cerhenicích postřelil pronásledovaného dvacetiletého muže. Mladík utrpěl vážné zranění hlavy s trvalými následky. Státní zástupkyně i zmocněnkyně rodiny se proti rozsudku na místě odvolaly, Ventura se odvolání vzdal.

„Cítím se nevinný, postupoval jsem v souladu se zákonem. To je všechno, co v tuto chvíli můžu říct,“ reagoval na rozsudek bývalý policista.

Postřelený má natrvalo poškozený zrak

Událost se odehrála vpodvečer 19. února 2008. Ventura spolu s kolegyní jeli do Cerhenic prověřit informaci o vloupání do domu. Na ulici přitom zahlédli Pavla Dumku, o němž věděli, že na něj byl kvůli závažným trestným činům vydán příkaz k zatčení. Mladík ale před nimi začal utíkat a Ventura pak při jeho pronásledování použil služební zbraň k varovným výstřelům.

Kulka mladíkovi zasáhla hlavu, na jedno oko oslepl, na druhé vidí jen málo, a podle lékařů je jeho poškození nevratné. Vyšetřování neprokázalo, že by se mladík vloupal do domu v Cerhenicích.  Letos v únoru mu ale soud uložil za pohlavní zneužití, ohrožování mravní výchovy mládeže, výtržnictví, vydírání a krádež roční podmíněný trest.

Podle soudu nebyl zákrok protizákonný

Soud si je podle soudce Miroslava Vobořila vědom toho, že následky pro poškozeného mladíka jsou katastrofální, ale musí vycházet z toho, zda byl spáchán trestný čin. Ventura byl obžalován ze zneužití pravomoci veřejného činitele a k tomu podle něj nedošlo. „Dospěli jsme k závěru, že pan obžalovaný postupoval v souladu se zákonem, že byl oprávněn vystřelit, neboť si správným způsobem vyložil pojem nebezpečný pachatel,“ informoval Vobořil.

Státní zástupkyně Květoslava Eimanová však s rozsudkem nesouhlasí. Podle ní policista hazardoval, když za šera střílel do míst, kam neviděl. Navíc podle ní soud neprovedl všechny důkazy, které navrhovala. Nadřízení podle ní dali Venturovi pokyny, aby od zásahu upustil, a proto mu navrhovala nepodmíněný trest odnětí svobody nad tři roky. S jejím návrhem souhlasila i zmocněnkyně rodiny poškozeného mladíka Alena Horčicová.

Vydáno pod