Prezident Klaus přijal demisi Topolánkovy vlády

Praha - Premiér Mirek Topolánek předal prezidentovi Václavu Klausovi demisi kabinetu, kterému sněmovna vyslovila v úterý nedůvěru. Ještě předtím demisi formálně schválila vláda. Teď má hlavní slovo právě Klaus, který rozhodne, koho pověří sestavením nové vlády. Odstupující vláda zatím zemi povede dál. Po formálním převzetí listiny Klaus s Topolánkem odešli na konzultaci mezi čtyřma očima. Předtím se stroze přivítali a podali si ruce. „Samozřejmě přijímám. Vás určitě zajímá, co by mělo následovat,“ řekl novinářům Klaus po převzetí listin s tím, že musejí počkat až na výsledek konzultace.

Podle některých hlasů by to mohl být člen ODS, nikoli však nutně Topolánek. Naznačil to i prezidentův tajemník Ladislav Jakl. Předseda ODS však tvrdí, že má podporu své strany. Prioritou Hradu je především vytvoření stabilní vlády. V rozhovoru pro Českou televizi připustil ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta Ladislav Jakl, že Topolánek nemusí být nutně pověřen sestavením nové vlády. Přitom pověření dosavadního premiéra považuje vedení ODS za jediné možné další řešení.

„Není to automatické a nemělo by to být automatické. Stejný model totiž vede ke stejnému výsledku a pak prezident nepochybně nebude riskovat, aby byla sestavena vláda na stejném půdorysu a se stejnými chybami jako nyní,“ informoval Jakl.

Topolánek navíc ve večerním vysílání České televize Klause obvinil z podílu na pádu vlády spolu s poslancem Vlastimilem Tlustým a pražským primátorem Pavlem Bémem.

Koho Klaus pověří, zůstává otevřené

Klub ODS očekává, že Klaus Topolánka pověří, zaznívají však už i jiná jména z ODS - třeba primátor Pavel Bém, první místopředseda David Vodrážka nebo ministr zemědělství Petr Gandalovič. Ve hře je také úřednická vláda - ČSSD se totiž do vládnutí ani předčasných voleb příliš nehrne.

„Ideální by bylo, aby byly co nejdříve vypsány předčasné volby. Do té doby bych neexperimentoval a bylo by rozumné nechat dovládnout vládu v demisi,“ uvedl první místopředseda ODS David Vodrážka. S rychlými předčasnými volbami souhlasí i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který uvažuje, že by se mohly nejdříve konat v září či říjnu.

Jakl však naznačil, že prezident nehodlá nechat kabinet v demisi vládnout ani v řádu měsíců - představa dovládnutí až do řádných voleb nebo alespoň do konce předsednictví unii je tedy zřejmě nereálná.

Předseda Strany zelených Martin Bursík uvedl: „Přece ten Klaus musí mít nějakou představu, když se aktivně podílel na shození vlády a tahal za drátky minimálně dvou poslanců, kteří vládu shodili.“ Jestli prezident znovu pověří sestavením vlády Topolánka, je záhadou, která by se mohla poodhalit dnes, kdy má vláda podat demisi.