Sněmovna: Po více než 30 hodinách schváleny parametry rozpočtu

Praha – Poslanci po více než třicetihodinovém schůzování schválili první vládní předlohu. Prvním čtením prošel návrh základních parametrů státního rozpočtu na příští rok. Po téměř hodinové přestávce, kterou si postupně vyžádaly poslanecké kluby ČSSD a TOP 09, sněmovna jednání obnovila a začala probírat novelu o stavebním spoření, které se kvůli obstrukcím ČSSD věnovala už téměř 15 hodin včetně uplynulé noci. Schůze Poslanecké sněmovny bude zřejmě pokračovat i dnes v noci, kvůli obstrukcím opoziční ČSSD to prosazují koaliční strany.

Schodek rozpočtu má podle návrhu klesnout proti letošku o 30 miliard na 105 miliard korun. Rozpočtem se nyní budou zabývat sněmovní výbory, závěrečné hlasování se má odehrát v prosinci. Návrh podpořilo 102 přítomných koaličních poslanců. Opozice byla proti, spolu s ní hlasoval i bývalý poslanec koaličních VV Stanislav Huml. Návrh na vrácení rozpočtu vládě k přepracování nepadl.

„Skutečně nevidíme důvod, proč bychom měli zdržovat projednání státního rozpočtu,“ prohlásil dnes na tiskové konferenci Sobotka. „Budeme respektovat harmonogram, který byl pro jeho projednání schválen,“ dodal předseda ČSSD.

Po odhlasování rozpočtu se opoziční poslanci vrátili k obstrukcím ve sněmovně. Snaží se zabránit schválení vládní novely o stavebním spoření a zákonů zdravotnické, sociální a důchodové reformy, které sněmovně vrátil Senát. Opozice hodlá přijetí patnácti reformních zákonů oddalovat co nejvíce. Nejlépe tak, aby nemohly začít platit od začátku roku. „Pokud koalice dnes vzdá úmysl jednat nepřetržitě, pak musím říci, že je to úspěch taktiky ČSSD,“ prohlásil na tiskové konferenci Bohuslav Sobotka. 

Bezprostředně po schválení rozpočtu bylo zahájeno pouze zasedání vlády. Ministři měli na programu zjednodušení pravidel exekucí a také novelu, která má přenést z vlády na ministra obrany rozhodování o letecké přepravě humanitární pomoci do míst postižených katastrofou.

Výsledky večerního jednání kabinetu si PŘEČTĚTE ZDE

Jednání sněmovny pokračuje prakticky nepřetržitě od úterního dopoledne. Poslanci se v souvislosti s obstrukcemi nedostali dál než k debatě o prvním z patnáctky zákonů vrácených Senátem - omezení státní podpory stavebního spoření. K této předloze ČSSD přislíbila ještě minimálně 28 příspěvků v délce až deseti minut, což je doba, na kterou koalice omezila řečnickou lhůtu.

ČSSD uvažuje o ústavní stížnosti

Omezení počtu vystoupení poslanců k jednomu tématu na dvě desetiminutová se ale zákonodárcům za ČSSD nelíbí. V případě, že by projednávané body koalice sloučila do jednoho a rozprava by tak byla také jenom jedna, zvažuje proto případnou ústavní stížnost pro porušení jednacího řádu. Oznámil to poslanec Jeroným Tejc.

„Jsem přesvědčen, že není možné zkrátit rozpravu tím, že pro každého poslance bude vyčleněna lhůta dvakrát deset minut ke každému z projednávaných bodů,“ zdůvodnil Tejc. Podle něj by takový postup koaličních stran byl zneužitím jednacího řádu. Takovou věc sociální demokracie rozhodně neakceptuje, dodal Tejc.

Obstrukce ČSSD jsou smutné a nedůstojné, míní Klaus

Podle prezidenta Václava Klause je přinejmenším smutné a nedůstojné, pokud si opoziční sociální demokracie neuvědomuje nynější vážnost ekonomické situace a vyvolává „nejrůznější blokace a petice“. Reagoval tak dnes na obstrukční chování ČSSD v Poslanecké sněmovně, kde strana blokuje snahy vládní koalice o opětovné přijetí reformních zákonů. Strana také vyhlásila petici žádající pád koaliční vlády. Podobné kroky podle Klause poškozují státotvornou pověst ČSSD a on je musí rezolutním způsobem odmítnout.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24

„Jakkoliv jsem vždy byl ideovým odpůrcem této politické strany, tak jsem ji vždy respektoval jako stranu státotvornou,“ prohlásil Klaus. Kroky, jaké sociální demokraté nyní činí, ale podle něj mohou takovou pověst „radikálním způsobem“ poškozovat.

„To skutečně nejsou reformy, které bychom měli jako sociální demokraté státotvorně tolerovat či podporovat. Zvolili jsme parlamentní obstrukci po zralé úvaze jako adekvátní reakci na charakter změn, které se tady snaží koaliční kabinet prosadit,“ reagoval na Klausova slova o státotvornosti předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Prezidentovi připomenul, že obstrukce ODS v minulosti nekritizoval.

Některé výroky související s nočním jednáním sněmovny:

Miroslav Kalousek TOP 09: "Pokud by na to někdo měl žaludek, nechť si tu parlamentní diskusi přečte, aby viděl, jakou práci tady sociální demokraté odvádějí a za jakou jsou placeni. Je to poněkud trapné.“

Jeroným Tejc (ČSSD): "Pokud se týká poslanců sociální demokracie, ti tady plní svůj úkol, tedy vyjadřují se k zákonům, které tady jsou projednávány.“

Vlasta Bohdalová (ČSSD) předčítá ve sněmovně z libanonské poezie: "Můžete utlumit buben a povolit struny lyry. Kdo však může přikázat skřivanu, aby nezpíval."

Předsedové poslaneckých klubů koaličních stran společně na tiskové konferenci reagovali na sněmovní obstrukce ČSSD prohlášením, že ukázaly neschopnost opozice vést věcný dialog a stmelily vládní koalici. Ta prý vytrvá ve sněmovně tak, aby reformy schválila, prohlásili bok po boku Vít Bárta (VV), Zbyněk Stanjura (ODS) a Petr Gazdík (TOP 09 + STAN).