Ústav pro studium totality se Plocovi omlouvat nemusí

Praha - Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) nemusí odstranit ze svého webu záznam o tom, že komunistická vojenská kontrarozvědka vedla jako svého důvěrníka současného poslance ČSSD Pavla Ploce. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud, který zároveň zamítl Plocovu žádost o omluvu. Ploc se k soudu kvůli zaneprázdnění nedostavil; trvá na tom, že zveřejnění svazku je nepřijatelný útok na jeho osobu a že s vojenskou kontrarozvědkou nikdy vědomě nespolupracoval.

„Respektuji rozhodnutí soudu, po dohodě s mými právníky zvážíme další právní kroky,“ komentoval verdikt soudu Ploc.

ÚSTR se dnes Plocově žalobě bránil tím, že záznam je umístěný na webu
provozovaném Archivem bezpečnostních složek, nikoliv samotným ústavem, a že tedy ústav není tím, proti komu by měla být podána žaloba. Ke stejnému závěru došel i soudce, který proto Plocovy požadavky zamítl. Soud tedy nakonec vůbec neřešil otázku, zda bylo zveřejnění záznamu neoprávněným zásahem do Plocových osobnostních práv. Poslancova žaloba přitom paradoxně původně směřovala jak proti ústavu, tak i proti archivu. Ploc však archiv v podání nesprávně označil, a proto soud tuto část žaloby předem odmítl. Teď zváží, zda se odvolat, nebo zažalovat Archiv bezpečnostních složek.

„Trváme na tom, že jsme postupovali podle zákona, zveřejnili jsme registrační protokoly vojenské kontrarozvědky, pomocné registrační protokoly, ve kterých jsou jak lidé, kteří spolupracovali, tak ti, kteří byli sledováni, aniž o tom věděli,“ řekl mluvčí ÚSTR Jiří Reichl.

V registračních protokolech vojenské kontrarozvědky, které ÚSTR zveřejnil na svém webu loni v létě, se vedle Ploce objevila i jména poslanců ODS Waltera Bartoše, Tomáše Hasila a Juraje Ranince.

Pavel Ploc v evidenci důvěrníků
Zdroj: ČT24/ÚSTR