Sněmovní komise prošetří situaci v české justici

Praha - V Poslanecké sněmovně vznikne dočasná komise, která má zkoumat nezávislost výkonu české justice. Návrh KSČM podpořilo 118 zákonodárců. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) uvedl, že považuje komisi za nadbytečnou, bude její vznik ale respektovat a na její práci se případně podílet. V desetičlenné komisi by měli zasednout poslanci a odborníci nominovaní politickými stranami.


„Já nezpochybňuji nezávislost české justice, nezpochybňuji ani nálezy Ústavního soudu, ale občané mají obavu a nemají důvěru v českou justici, v orgány činné v trestním řízení, to je to nebezpečí,“ vysvětlil nutnost vzniku komise šéf komunistů Vojtěch Filip. Vznik komise vyvolaly spory kolem nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, soudní pře o justiční mafii a také už dřívější případ předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka.

Nemá jít o vyšetřovací, ale odbornou komisi. Zasedat by měla do příštích parlamentních voleb. Podle Filipa nejde o útok na ministra spravedlnosti či jeho úřad, ale spíše o snahu vyvrátit podezření, že vláda byla aktivní při ovlivňování některých kauz. „Může přivést občany k důvěře v to, že politická scéna má zájem, aby občané mohli chodit s důvěrou k soudu,“ odůvodnil vznik komise Filip.

Soudci a žalobci české justici také nevěří

Nedůvěru v justici mají i samotní soudci. Soudcovská unie ČR podpořila unii žalobců. Podle části žalobců by očistě pomohl odchod nejvyšší šéfové Renaty Vesecké. A i soudci se shodli, že důvěrou otřásly právě nejvyšší hlavy justice i politici. „Byly o určité nestandardní kroky čelných představitelů justice, které podle nás nebyly do dnešního dne uspokojivě vystvětleny,“ prohlásil prezident Soudcovské unie ČR Tomáš Lichovník. Proto jdou sami příkladem - místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru, jednoho z účastníků sporu o justiční mafii, předvolají k unijnímu etickému soudu. Soudci také volají po vynětí žalobců z moci výkonné a omezení vlivu ministra spravedlnosti. „Ministr vykonává správu soudnictví v plném rozsahu a má obrovský vliv na chod soudnictví,“ myslí si Lichovník.

Prohlášení o nedůvěře v justici nevítají vrchní státní zástupce v Praze ani vrchní státní zástupkyně v Olomouci. Oba proto poslali svým podřízeným výzvu, aby zachovali klid. „Neshledal jsem žádný důvod k tomu myslet si, nebo obávat se, že by soustava zastupitelství nebo justice jako celek ztratila důvěryhodnost,“ domnívá se pražský vrchní zástupce Vlastimil Rampula.

Komisi podpořila opozice i koalice

V pátek chce Filip navrhnout sněmovně volby členů komise. Podle dnes schváleného návrhu by měly po třech členech nominovat ODS a ČSSD. Dva členy jmenují komunisté a po jednom lidovci a zelení. Vznik komise podpořilo 43 poslanců ČSSD, stejný počet hlasů přišel z lavic ODS. Pro hlasovali všichni přítomní poslanci KSČM i nezařazení poslanci. Lidovci a zelení se většinou zdrželi hlasování.

Pospíšil před hlasováním uvedl, že se nebrání tomu, aby se vedly diskuse o tom, jaká je a má být justice. „Tedy komise, pokud vznikne, nechť se těmito otázkami zabývá, ale konstatuji, že je zde třeba bojovat proti klišé, že by česká justice nebyla standardní evropskou nezávislou justicí,“ řekl Pospíšil. Pospíšil se měl dnes sejít právě s Veseckou a s unií žalobců. Kvůli mimořádnému jednání vlády se ale setkání nakonec odložilo na neurčito.