V kraji Vysočina bude možná integrovaná doprava

Jihlava - Možnosti pro zavedení integrované dopravy hledá kraj Vysočina. Podle informací krajského úřadu už radní vybrali odbornou firmu, která vypracuje studii proveditelnosti takového projektu. Podle výsledků studie se krajská samospráva rozhodne, jestli by větší propojení vlakových, autobusových a městských spojů bylo pro cestující v kraji přínosem.

„Ambici zavést nějakou formu integrovaného dopravního systému máme, avšak v současné době neznáme fungování jednotlivých dopravců, jejich propojení a návaznosti,“ uvedl hejtman Jiří Běhounek (ČSSD). Studii pro kraj zpracuje ostravská firma Udi Morava, dostane za to přes 600 000 korun. Práce budou postupovat po etapách. Odborníci nejprve shromáždí potřebná data, na dalším postupu se budou domlouvat s krajským úřadem.

Obyvatelé některých obcí na okraji Vysočiny už mohou využívat integrovaný dopravní systém sousedního Jihomoravského kraje. Pokud se rozhodne integrovaný systém zavést i Vysočina, bude to dlouhodobý proces, doplnil náměstek hejtmana Libor Joukl. Podle Joukla bude kraj zvažovat, jak lépe sladit vlakové a autobusové spoje. Zváží i možnosti pro zavedení jednotné platby jízdného ve všech dopravních prostředcích prostřednictvím takzvané elektronické peněženky.