Jako bič na piráty silnic nová policejní auta fungují

Praha - Investice do nadprůměrně silných aut se záznamovým zařízením se policii vyplácí. Od ledna mají dálniční oddělení po celé republice k dispozici šestnáct moderních vozů Volkswagen Passat v nejrychlejší verzi R36. Díky nim trestá každý týden v průměru šest set řidičů za výrazné překročení rychlosti. Přesto to pořád nestačí - Česká republika je v přepočtu mrtvých na dálnicích téměř nejhorší v Evropě.

Z třiceti hodnocených států se Česko objevilo na šesté příčce od konce, první místo obsadilo Maďarsko. Na druhém konci žebříčku jsou umístěny švýcarské, dánské nebo nizozemské autostrády. „Z našich údajů vyplývá, že Češi riskují a zabíjejí se na dálnicích v přepočtu dvakrát častěji než Němci,“ potvrdil Antonio Avenso, ředitel Evropské rady pro bezpečnost.

Rychlost podle statistik zabíjí hlavně v noci, policie chce proto část kontrol přesunout právě do pozdních hodin. Passaty od začátku roku najely přes 160 tisíc kilometrů. Jejich posádky vyřešily přes 4 tisíce dopravních přestupků, byly uloženy pokuty za 5 milionů korun. Dvaadvacetkrát se policie nespokojila jen s pokutou - uložila vysokou kauci nebo auto prostě zabavila.

Policejní passaty mají výkon 300 koní a z nuly na sto zrychlí za 5,6 sekundy. Pokud se tedy kolem policejní hlídky na dálnici řidič prožene dvoustovkou, strážci zákona jsou schopni řidiče předjet během několika stovek metrů. Vozidlo má systém polcam na měření rychlosti, přehledové přední a zadní kamery, takže lze zadokumentovávat dopravní přestupky od začátku až do konce. Tím odpadají zdlouhavé dohady s řidičem o oprávněnosti pokuty.