Paroubek: Topolánka do voleb vládnout nenecháme

Praha - Pro sociální demokraty nepřipadá v úvahu, že by nechali vládu Mirka Topolánka, která je nyní v demisi, vládnout až do předčasných voleb. "Nebudeme hledat cestu, jak vládu Mirka Topolánka resuscitovat," uvedl dnes v Otázkách Václava Moravce předseda socialistů Jiří Paroubek. Nechá Topolánka vládnout maximálně do konce předsednictví a pak musí následovat úřednická vláda, do které by Paroubek nechal mluvit i komunisty. Topolánek to však vidí jako slabé řešení, protože vláda nebude mít mandát ani čas a nebude moci dělat žádné závažné kroky.

Paroubek však na úřednické vládě trvá a chce do ní zahrnout nepolitické osobnosti i s podporou komunistů. Zároveň žádá svolat předčasné volby na říjen, aby ČSSD stihla předvolební kampaň a zároveň aby měl statistický úřad potřebných pět měsíců na uspořádání voleb. Odmítl tak návrh KSČM na volby v září kvůli přípravě rozpočtu. Komunisté by ale do nového složení vlády mohli mluvit, což jejich místopřeseda Jiří Dolejš označil za jen logické.

Zářijový termín by si kromě komunistů přál i premiér Topolánek: „Chceme volby co nejdřív, abychom co nejvíce zkrátili období nestability a vlády bez mandátu.“ Paroubek je podle něj překvapený a neví, jak z nastalé situace vybruslit. Chce prý nechat ODS dovládnout během předsednictví EU, protože jsou v dohledu další klíčové summity a náročné jednání Rady Evropy a během této doby se bude Paroubek soustředit na volby do Evropského parlamentu - a zbaví se tak odpovědnosti za způsobené vyslovení nedůvěry vládě.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Obdobně se podle premiéra chce ČSSD zbavit odpovědnosti jejím předáním úřednické vládě, aby se přes prázdniny mohla sama věnovat kampani na předčasné volby parlamentní. Topolánek se sám bude zasazovat o kabinet s politickým mandátem - to může být současná vláda v demisi nebo jiná překlenovací vláda, jejímž sestavením by byla pověřena ODS jako nejsilnější strana. V jejím čele nemusí stát nutně on. „Zapomeňte na Topolánka, ten bude hledat řešení s ostatními,“ uvedl premiér v demisi.

Topolánek: Langer doslouží v demisi stejně jako já 

Za další toleranci vlády do skončení předsednictví EU požaduje Paroubek zejména odchod nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké a ministra vnitra Ivana Langera, aby se znovu nevynořily před volbami další Kubiceho zprávy. Zároveň vyzval k odchodu vicepremiéry Martina Bursíka a Vlastu Parkanovou a ministra školství Ondřeje Lišku. Podle premiéra Topolánka se však jedná o nesmysl, jak by měl podat demisi ministr vlády, která již jako celek v demisi je.

„Nevím, z čeho mají Václav Klaus a Jiří Paroubek strach. Já vyčítám Ivanu Langerovi zcela opačnou věc, a to, že nebyl více důsledný při vyšetřování politických kauz,“ reagoval Topolánek na slova Paroubka. „Nemíním se řídit žádnými podmínkami, které mi klade Jiří Paroubek. Nemyslím si totiž, že zrovna on by byl vítězem této situace,“ řekl premiér.