Na výměnu kyčle v Ostravě si počkáte dva a půl roku

Praha – Dva a půl roku musí pacienti čekat, než je v ostravské fakultní nemocnici přijmou na operaci kyčelního kloubu. V ostatních moravských klinikách to není o moc lepší, v Olomouci se na endoprotézu kolena čeká dva roky, za rok a půl vymění kyčelní kloub v Brně. V pražských nemocnicích dlouho trvá, než lidé přijdou na řadu na chirurgii či urologii. Vyplývá to z přehledů, které dnes zveřejnily tuzemské nemocnice.

Zdravotnická zařízení zřizovaná státem musí od dnešního dne informovat pacienty, jak dlouho budou čekat na přijetí k operaci či neakutnímu vyšetření, pokud je lhůta delší než dva měsíce, respektive tři týdny. Lidé si tak od nynějška mohou vybrat, v jakém zařízení lékařský zákrok podstoupí.

Na výměnu kloubů si lidé nejdéle počkají v ostravské fakultní nemocnici. Tamní pacienti se musí na operaci kyčle objednávat dva a půl roku dopředu. „Seznamy čekacích lhůt se budou aktualizovat dle potřeby,“ komentoval nelichotivé umístění severomoravské kliniky mluvčí Tomáš Oborný. V závěsu se drží olomoucká klinika, kde se na protézu kolene čeká 24 měsíců.

Plzeňská nemocnice je na tom lépe, k operaci pacienta přijme do 9 měsíců. „Operace koleních kloubů byla vždycky problém,“ vysvětlila plzeňská ředitelka Jaroslava Kunová s tím, že pro zařízení je tento typ zákroků velkou finanční zátěží. Klinice se však daří lhůtu zkracovat, v minulosti totiž lidé na nové koleno čekali dva roky.

Kunová ale zároveň upozornila, že vlivem změn v úhradové vyhlášce, která určuje, kolik platí zdravotní pojišťovny lékařům za zákroky, se může seznam dlouhých čekacích lhůt postupně rozšířit o další položky. „Pokud budeme muset šetřit, tak budeme muset čekací lhůty opět prodlužovat,“ varovala předsedkyně Asociace nemocnic Kunová.

Tabulky mohou ukázat na kvalitu zákroků

Přehledy nemocnic ukázaly rozdíly také mezi jednotlivými klinikami urologie. Zatímco pacienti ve VFN v Praze si na operaci počkají tři až čtyři měsíce a Thomayerova nemocnice upozorňuje na lhůtu 4–8 týdnů, brněnská či hradecká nemocnice se chlubí, že jejich lékaři stíhají provádět operace do dvou měsíců. Tradičně dlouho se rovněž čeká na operace plastické chirurgie.

Rozdíly v operaci neakutní kýly se počítají v týdnech i měsících. V Plzni si pacient na operaci počká 3 měsíce, k chirurgům pražské Thomayerovy nemocnice se dostane za čtvrt roku až 4 měsíce. V Brně to je ještě o měsíc déle a v Hradci Králové musí nemocný počítat s rozpětím od měsíce do půl roku.

„Je to určitý krok k lepší informovanosti pacientů,“ ocenila ve Studiu 6 nové nařízení ministerstva zdravotnictví zástupkyně šéfredaktora MF Dnes Martina Riebauerová. Podle novinářky mohou zveřejněné tabulky do jisté míry vést k fluktuaci pacientů. Když totiž lidé zjistí, že v nějakém zařízení musí na operaci čekat až půl druhého roku, je možné, že budou zákrok požadovat jinde.

Na druhou stranu ale mohou čekací doby leccos napovědět o kvalitě jednotlivých zařízení. Kvalitní nemocnice přitahuje zástupy pacientů. Češi se podle Riebauerové stále orientují podle kvality provedených zákroků, tudíž tam, kde se čeká déle, lze očekávat velký zájem pacientů. „Pacienti vědí, kde to dělají dobře,“ myslí si Riebauerová.

Právě tímto argumentem vysvětlují osmnáctiměsíční čekací dobu na výměnu kyčelního kloubu v Brně. „Zájem pacientů, aby tento výkon byl proveden u nás, je tak velký, že nejsme schopni vyhovět dříve,“ prohlásila mluvčí Anna Mrázová.

Od každé nemocnice jiné informace

Úroveň informací se ovšem mezi jednotlivými zařízeními liší. Například Všeobecná fakultní nemocnice v Praze neuvádí termín čekání na jednu z nejsložitějších operací – výměnu kyčelního kloubu. Důvod je jednoduchý, nemocnice tyto zákroky neprovádí. Problém však je, že lidé se to z přehledu nedozvědí a mohou z toho být zmateni. „Neví, jestli to tam není, protože to nemocnice nedělá, nebo to tam jenom nenašli, anebo je čekací doba pod dva měsíce,“ poznamenala Riebauerová.

Přehled čekacích lhůt najdete na webových stránkách fakultních nemocnic:

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Fakultní Thomayerova nemocnice

Fakultní nemocnice v Motole

Fakultní nemocnice Plzeň

Fakultní nemocnice Hradec Králové

Fakultní nemocnice Brno

Fakultní nemocnice Ostrava

Fakultní nemocnice Olomoouc

Vinohradská nemocnice zase nespecifikuje, jak dlouho budou její pacienti na operace a vyšetření čekat, pouze vypsala seznam zákroků, jejichž objednací lhůta přesahuje dva měsíce, respektive tři týdny.

Zveřejněné lhůty jsou jen průměrem, mohou se měnit

Podle ředitelky FN Plzeň Jaroslavy Kunové má zveřejňování termínů operací a vyšetření největší význam pro pacienty, samotné lhůty to ovšem zkrátit nemůže. „Lidé budou mít alespoň představu o tom, jaké ty čekací doby jsou,“ konstatovala Kunová. Jsou to průměrné doby, protože na okamžik, kdy pacient půjde na operaci, má vliv spousta dalších okolností. Například akutní operace, které mají přednost, možné poruchy nebo i platby od pojišťoven. „Čekání se tedy může jak prodloužit, tak i zkrátit,“ dodala. Podobnou informací své tabulky na webech doplnila většina fakultních pracovišť.