Spor VZP s krajskými nemocnicemi možná skončí u soudu

Pardubice - Všeobecná zdravotní pojišťovna vede s nemocnicemi v osmi krajích správní řízení kvůli vracení regulačních poplatků. Jen na Pardubicku se to týká tří nemocnic - v Ústí nad Orlicí, Chrudimi a v Pardubicích. Odpouštění regulačních poplatků je podle Všeobecné zdravotní pojišťovny protizákonné. Nelíbí se ale hlavně ministerstvu zdravotnictví. Ministerstvo vnitra už navracení poplatků právně analyzuje. To, zda nemocnice či kraje neporušují v tomto směru zákon, prošetřuje i policie.

„Jednotlivému zdravotnickému zařízení hrozí v rámci jednoho správního řízení pokuta až 50 tisíc korun,“ uvedl tiskový mluvčí VZP Jiří Rod. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastislava Sršně narušují hejtmani svým chováním systém veřejného zdravotního pojištění.

Pardubický kraj si ale stojí za svým. „Pokud by došlo k tomu, že pokuta bude ze strany VZP udělena, pak využijeme určitě všechny právní kroky k tomu, abychom se bránili,“ poznamenala radní Pardubického kraje odpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová (ČSSD).


VZP má na vydání vyjádření třicet dnů. Potom rozhodne o případných sankcích a o tom, zda bude stejně postupovat i u dalších krajských nemocnic. Případnou stížnost musí vyřídit do 60 dnů od jejího doručení pojišťovně. Celý spor může ale nakonec skončit i u soudu.