Čeští a slovenští vojáci jednotek EU se chystají k pohotovosti

Hradiště (Karlovarsko) - Ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště na Karlovarsku vyvrcholilo dnes návštěvním dnem cvičení českých a slovenských jednotek EU Battle Group (vojenského uskupení Evropské unie). Šlo o poslední přípravu před převzetím bojové pohotovosti, kterou bude držet 1800 vojáků z česko-slovenského uskupení v druhé polovině letošního roku spolu s francouzsko-belgickými jednotkami. Na přípravu jednotky se teď přijeli podívat nejvyšší generálové evropské sedmadvacítky.

Cvičení Collective Shield 2009 se účastní 1 650 osob včetně 43 slovenských vojáků. Na Slovensku pak cvičí dalších 256 vojáků. Podle náčelníka generálního štábu české armády Vlastimila Picka se do přípravy vojenského uskupení EU zapojilo až 2 500 osob. „Z toho můžeme kdykoli vybrat zhruba 1 800 lidí na akce podle potřeby,“ uvedl Picek.

Základ české části kontingentu stojí na 43. výsadkovém mechanizovaném praporu, který má zkušenosti z nasazení v Afghánistánu, Iráku nebo bývalé Jugoslávii. Podle předsedy vojenské rady EU Henriho Bentégeata je to očividné: „Máte velice dobře vytrénované vojáky, zkušenosti z Kosova, Iráku a Afghánistánu jsou vidět. Pro nás to je záruka, že pokud vznikne ve druhé polovině roku nějaký konflikt, můžeme se na ně spolehnout.“

Šéf vojenské rady EU Henri Bentégeat:

„Konkrétní účast jednotek EU může být různá, můžeme doplnit civilní část operací NATO nebo nasadit naše vojáky, jako to bylo například v Čadu, nahradit NATO, když se rozhodne z nějakého území stáhnout, jako tomu bylo v Bosně a Harcegovině. Nebo můžeme působit společně, jako v případě ochrany před piráty u somálského pobřeží.“

EU má v současné době k dispozici 15 vojenských uskupení, z toho jsou vždy dvě v pohotovosti. Vojenské struktury EU přitom spolupracují s NATO.

Kvůli cvičení vzniklo v Hradišti ležení 

Cvičení, které začalo minulý týden a pokračuje do pátku, v sobě zahrnovalo jak velitelskou přípravu, tak i výcvik vojáků. V Hradišti vyrostlo celé vojenské ležení, které má věrně simulovat podmínky skutečného nasazení ve fiktivní africké zemi Petraceros, kde propukly národnostní boje. Lidé tu trpí hladem a nájezdy rebelů, čeští vojáci je mají pacifikovat a pomoci zajistit humanitární pomoc. Právě to se od nich očekává v reálné situaci. Používají se ale i rakety, děla i vrtulníky.

Akce za dohledu nejvyšších míst 

Na ukázku výcviku se přijeli dnes do Hradiště podívat i účastníci výjezdního zasedání vojenského výboru EU. Sledovali například simulované přepadení patroly, její obranu a následný zásah čtveřice bojových vrtulníků, které zajistily i evakuaci zraněných. Veškerá munice, kterou vojáci při cvičení používali, přitom byla ostrá.