Některé sněmovní komise a podvýbory skoro nepracují

Praha - Většina komisí a podvýborů, které zřídila Poslanecká sněmovna, jednala v loňském roce nejvýše dvakrát, letos zatím ani jednou. Nebo také informace o své činnosti na webových stránkách sněmovny vůbec nezveřejňují. Tyto podvýbory a komise stojí přitom daňové poplatníky kvůli odměnám pro předsedající poslance ročně víc než deset milionů korun. Uvádí to nevládní protikorupční organizace Růžový panter.

Jako jeden z příkladů uvádí Růžový panter podvýbor pro ochranu spotřebitele, kterému předsedá nezařazená poslankyně Věra Jakubková. Ten podle webových stránek zasedal loni jen jednou, letos ještě ani jednou. Jakubková ale ČTK řekla, že podvýbor se již letos jednou sešel a další jeho jednání se má odehrát v dubnu. Ještě v roce 2007 se podle ní podvýbor scházel každé dva měsíce. Loni ale jeho činnost podle ní poznamenala situace ve sněmovně, kdy musela se svou nezařazenou kolegyní Olgou Zubovou zvládat ve dvojici práci, kterou má v jiných klubech na starosti mnohem víc lidí.

Podle zprávy Růžového pantera zasedaly loni nejvýše dvakrát například podvýbory pro strategie a koncepce, pro kontrolu hospodaření ve veřejné správě, pro legislativu, pro lidská práva nebo třeba podvýbor pro problematiku civilizačních onemocnění a závislostí - ten se loni dokonce nesešel ani jednou. Dalším příkladem je komise pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu, které předsedá občanský demokrat Jan Klas. Tato komise loni zasedala jen jednou, a to aniž by za celý rok projednala výroční zprávu NBÚ, kterou má tento úřad komisi podle zákona předkládat.

Předseda komise dostává přes 27 tisíc, podvýboru pak skoro 14 tisíc 

Vedení těchto orgánů, které sněmovna zřizuje, aby se zabývaly určitou oblastí, přitom pobírají ke svému platu zvláštní odměny. Předseda komise dostává navíc 27 016 korun, předseda podvýboru 13 508 korun a místopředseda podvýboru 6 754 korun měsíčně. Základní plat poslance je 61 400 korun. „Za přidělené odměny by poslanci měli buď adekvátně pracovat nebo zákon upravit takovým způsobem, aby každý měsíc nepobírali vysoké částky za nicnedělání,“ uvádí Růžový panter. Současně sněmovnu vyzval, aby posoudila účinnost všech svých komisí a podvýborů a případně zrušila ty z nich, které nevykazují přiměřenou prospěšnou činnost.