Na Vysočině plánují zrušit čtyři desítky vlakových spojů

Jihlava - Na Vysočině bude možná od letošního července zrušeno téměř čtyřicet vlakových spojů. Tyto vlaky jsou málo využívané, a proto kraj nechce platit jejich ztráty, řekl hejtmanův náměstek Libor Joukl. Navrhované změny jízdního řádu jsou nyní projednávány se starosty obcí, kterých by se rušení dotklo. Podle Českých drah (ČD) by vyškrtnutí těchto spojů poškodilo návaznost vlaků.

„Jedná se o vlaky, v nichž jezdí jeden dva lidé, většinou v nočních hodinách,“ uvedl Joukl. Dodal, že cestující přitom mohou většinou využít i jiný způsob dopravy. Podle ředitele krajského centra ČD Miroslava Havla jsou sice tyto spoje v určité době nevytížené, ale při další jízdě na trati se zaplní, proto by měly v jízdním řádu zůstat.

Osobní vlaky na Vysočině měly letos ujet asi 4,16 milionu kilometrů. Podle údajů ČD by kvůli navrhovanému zrušení spojů nebylo ve druhém pololetí ujeto asi 95 000 kilometrů, což představuje snížení ročního rozsahu této dopravy přibližně o 2,3 procenta.

Podle Joukla kraj výhledově uvažuje také o tom, že by část méně obsazených vlaků mohly nahradit autobusy.

Neshody mezi krajem a ČD zůstávají také kvůli financování ztrát regionálních osobních vlaků. Stále není podepsán dodatek ke smlouvě na tento rok, dráhy proto od kraje dostávají pouze zálohy ve výši 80 procent loňských měsíčních plateb.

O provoz vlaků se na Vysočině starají dvě firmy - kromě dominantních ČD ještě Jindřichohradecké místní dráhy. Joukl podotkl, že se už objevují další dopravci, kteří by chtěli zajišťovat osobní dopravu na železnici.