Vratislav nakoupí 28 tramvají od Škody

Plzeň – Plzeňská Škoda Transportation uzavřela další kontrakt na dodávku tramvají. Pro polskou Vratislav vyrobí a do roku 2012 dodá 28 nových tramvají. Za obousměrná vozidla 19T zaplatí dopravní podnik čtvrtého největšího polského města zhruba dvě miliardy korun. Informoval o tom Miroslav Novák, mediální zástupce holdingu Škoda.

„První tramvaj dorazí do Vratislavi začátkem roku 2011, poslední začátkem roku 2012. Nové tramvaje budou provozovány v rámci vratislavského systému Tramvaj Plus,“ uvedl Novák. Tento projekt má zajistit spojení nového stadionu, na kterém se budou v roce 2012 odehrávat fotbalové zápasy mistrovství Evropy, se vzdálenými okrajovými částmi města.

Nejedná se o první tramvaje od Škody, které se objeví ve vratislavských ulicích. Městem s více než 630 tisíci obyvateli již jezdí sedmnáct jednosměrných tramvají typu 16T, které jsou zvenku podobné jako tramvaje 13T a 14T známé z Brna a Prahy.

Nové tramvaje 19T, které pro Polsko Škoda vyrobí, budou také pětičlánkové a nízkopodlažní, ale obousměrné. Kabina řidiče je v nich plně klimatizována a vybavena kamerami na snímání exteriéru i interiéru vozidla. Tramvaj má tempomat, který umožní držet zvolenou rychlost vozu. Řídicí počítač dokáže také vhodně přizpůsobit rychlost při jízdě v oblouku, respektive při jízdě ze svahu.

Nové tramvaje se kromě rozdílu v obousměrnosti budou lišit ještě barevným řešením vnitřku vozidla a pantografem umístěným nad středním článkem. Tramvaje plzeňského výrobce mají charakteristický moderní design čela, který navíc umožňuje absorbovat náraz při nehodě. „Komfortní cestování bude zaručeno moderním systémem řízení i pohodlným interiérem tramvaje s klimatizací prostoru pro cestující,“ dodal Novák. V oddíle pro cestující budou jako novinka umístěny dva LCD oboustranné informační panely a klimatizace. Finální barevné řešení vozidla bude zveřejněno v květnu.

Vydáno pod