Topolánek potvrdil: Dohoda o vládě by mohla být v neděli

Praha - Lídři koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a SZ by se spolu s vedením ČSSD mohli dohodnout na novém složení vlády do neděle, kdy budou mimo jiné řešit nominaci na premiéra. Nový kabinet by měl být úřednický a zemi dovést k předčasným volbám v říjnu letošního roku. Po jejich dnešním společném jednání o východisku z vládní krize to řekl šéf ODS a premiér v demisi Mirek Topolánek. Na schůzce se podle něj vyjmenovaly základní parametry řešení čtyř stran v Poslanecké sněmovně, tedy bez účasti KSČM. Zatím se rýsuje shoda na předčasných volbách a překlenovací vládě. Jednání se dosud odehrávala pouze mezi předsedy stran, s výjimkou KSČM. Dnes řady doplnili předsedové sněmovních klubů a straničtí místopředsedové.

Paroubek už dnes uvedl, že chce dohodu uzavřít nejpozději v neděli. Pokud se tak nestane, půjde za prezidentem Václavem Klausem. „Preferujeme rychlost, je tu určitá možnost se dohodnout,“ řekl po jednání s koalicí. Podle místopředsedy ODS Petra Nečase je možné do neděle domluvit základní kontury dohody o nové vládě, představa komplexní dohody je ale naprosto naivní: „Já nechápu takovou tu křeč, ve které všechno má být uděláno hned, když padla vláda Václava Klause, tak v demisi vládla měsíc. Nikdo by neměl vydávat silácké výkřiky, to není cesta, jak vyřešit stávající politickou krizi.“

Mirek Topolánek:

„Toto jednání bylo fakticky první od vyslovení nedůvěry vládě. V této sestavě jsme se poprvé začali bavit o případném společném řešení. Pokud nějaké takové řešení uzavřeme, pak ho uzavřeme v neděli.“

Politici se nyní musí dohodnout na termínu a způsobu vyvolání voleb i na tom, odkdy by nový kabinet vládl. Topolánek připomněl, že připravovanou dohodu musí ještě projednat stranické orgány. Předsednictvo ČSSD se sešlo dnes, stranická vedení koaličních stran mají naplánována jednání v pondělí. Pokud všichni dohodu posvětí, zamíří pravděpodobně v úterý za prezidentem, aby jmenoval nového, nestranického premiéra.

Ráno ještě dělali problémy lidovci, když pohrozili, že by se nové vlády vůbec nemuseli účastnit a požadovali pokračování vlády současné koalice. „Pokud navrhované řešení nezíská potřebnou podporu, navrhne předsednictvo KDU-ČSL celostátní konferenci, aby se strana nepodílela na přechodné vládě,“ řekl ráno předseda lidovců Jiří Čunek. Po odpolední schůzce koalice s ČSSD to ale vypadá, že po středečních otřesech strany našly opět společnou řeč.

ODS: Jediným účinným řešením jsou předčasné volby

Odpoledne se mimořádně sešel i klub ODS. Podle místopředsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové šlo o výměnu názorů na to, jak by měla pokračovat jednání o vládě: „Klub zopakoval, že nechceme, aby se na jakékoli budoucí vládě podíleli komunisté nebo za ně vyjednával Jiří Paroubek a postrkoval je.“ Druhou prioritou je stanovisko, že jediným účinným řešením jsou předčasné volby, i když část poslanců podle ní zastává názor, že je nutné nejprve změnit volební zákon, protože jinak se strany opět nevyhnou volebnímu patu.