Dnešek je pro obyvatele pěti obcí volebním dnem

Praha - Pro obyvatele pěti českých a moravských vesnic je sobota dnem volebním. Čeká na ně totiž výběr místních zastupitelstev namísto těch, která se během loňského roku rozpadla. Volby se týkají obcí Babice na Prachaticku, Nezabudice na Rakovnicku, Radkovice u Budče na Třebíčsku, Švábov na Jihlavsku a Bošín na Orlickoústecku.

Voliče, respektive jejich hlasy, se pokusí tradičně získat především sdružení nezávislých kandidátů. Výjimkou jsou nyní jen Babice na Prachaticku, kde kandidátku opět sestavila strana SNK ED. Přitom tato vesnice s 64 voliči patří k nejmenším v zemi.

Mimo tradiční podzimní termín se volby konají tam, kde dosavadní zastupitelstva skončila kvůli nedostatku členů. V Babicích volby způsobil svou rezignací místostarosta, v zastupitelstvu tak zůstali jen čtyři lidé. Nemohou teď schvalovat projekty na rozvoj obce nebo rozhodovat o jejím majetku.

Také v Bošíně nastala podobná situace. Zde opět kandiduje jediné sdružení s názvem Za svěží Bošín. Původní zastupitelstvo se v této vesnici rozpadlo poté, co se jeden z pěti zastupitelů vzdal mandátu a nebyl za něj náhradník. Obdobný stav byl i ve Švábově a v Radkovicích u Budče. Pouze v této obci by mohla nyní volit více než stovka občanů. Největší výběr budou mít Nezabudičtí, kde proti sobě stojí konkurenční seskupení Nezávislí občané Nezabudic a Za rozkvět Nezabudic.

V letošním roce jsou dubnové obecní volby již druhé a nebudou poslední. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) už na 27. června musel vyhlásit další místní volby v šesti obcích. Jsou jimi Tvorovice na Prostějovsku, Šimanov na Jihlavsku, Veselíčko na Písecku, Slaník na Strakonicku, Drahoňův Újezd na Rokycansku a Mlýnské Struhadlo na Klatovsku.

Vydáno pod