Před summitem EU-USA přednese Obama klíčový projev

Praha - Americký prezident Barack Obama, který včera v podvečer za přísných bezpečnostních opatření přiletěl do Prahy, dnes dopoledne v 10:00 na Hradčanském náměstí přednese očekávaný klíčový projev, v němž má vyzvat k vytvoření světa bez jaderných zbraní. Podle odhadů policie si ho přijde poslechnout na náměstí až 30 tisíc diváků. Záleží však na počasí. Pokud bude špatné, mohl by se projev přesunout do Černínského paláce. Zatím se zdá, že nedělní počasí bude sice teplé, ale proměnlivé. Lidé, kteří budou naslouchat Obamovým slovům, mohou tak i zmoknout. Podle meteorologů bude zpočátku polojasno, během dne se zatáhne a na většině území budou přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší odpolední teploty mohou dosáhnout 15 až 20 stupňů Celsia.

Americký prezident se ještě před neformálním summitem EU-USA sejde zvlášť s prezidentem Václavem Klausem i s premiérem Mirkem Topolánkem. Schůzkám by však neměl dominovat protiraketový radar, který je pro mnohé Čechy hlavním tématem česko-amerických vztahů. Nicméně se očekává, že politici by se měli otázky radaru alespoň dotknout.

Obama se soustředí především na vztahy s Evropskou unií a na mezinárodní témata. Špičky EU budou s Obamou hovořit o změnách klimatu, energetice, posílení americko-unijních vztahů. Během americko-unijní debaty v Kongresovém centru by na přetřes mohl přijít například i záměr USA uzavřít kontroverzní věznici Guantánamo, ekonomická témata či blízkovýchodní spor.

Již v sobotu se v centru metropole konaly pro i protiradarové demonstrace. Nedělní antiradarový průvod sice magistrát zakázal, odpůrci základny se na něj ale stejně chtějí vydat. Na problematiku klimatu chtějí upozornit vrcholné představitele EU a USA ekologové.

Do Česka Obama přiletěl ze summitu NATO, který se konal ve Francii a Německu, z Prahy odcestuje do Turecka.

Kongresové centrum
Zdroj: ČT24
Vydáno pod