Rychlíky z Prahy do Bavorska budou v roce 2010 rychlejší

Praha – Lidé cestující rychlíky mezi Prahou a Mnichovem nebo Norimberkem se od letošního prosince mohou těšit na lepší vozy a rychlejší cestování. Na žádost Bavorské železniční společnosti (BEG) nasadí České dráhy klimatizované vozy od Siemensu, které nakoupily v letech 1999 a 2006 společně s bistrovagony s oddíly první třídy, které se v současnosti rekonstruují ve Vrútkách. O jedné z novinek, kterou nabídne nový jízdní řád, informovalo české ministerstvo dopravy. Od jízdního řádu pro rok 2010 bude v Německu provozovat všechny rychlíky z Prahy společnost Arriva. Nyní jezdí pod označením Alex (Arriva-Länderbahn-Express) pouze spoje do Mnichova a o provoz rychlíků Praha – Norimberk se stará DB Regio.

„Část vagónů bude vybavena klimatizací, v modernizovaných vozech s polovinou oddílů 1. třídy bude k dispozici palubní bistro pro cestující obou vozových tříd. Jízdní komfort této linky se tak přiblíží standardu vlaků Eurocity,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Očekává se, že od příštího roku budou s vlaky z Bavorska až do Plzně zajíždět moderní dieselové lokomotivy Siemens ER20, které se dnes do čela mnichovských rychlíků dostávají až v pohraniční stanici Furth im Wald. Vystřídají tak stárnoucí české stroje „brejlovce“, oproti nimž jsou výkonnější, a na cestě odpadne jeden přepřah. Podle ministerstva dopravy se tak doba jízdy zkrátí až o dvacet minut. Cesta vlakem z Prahy do Mnichova trvá dnes šest hodin, do Norimberku o hodinu méně.

Z Prahy do Bavorska jezdily v 90. letech vlaky Eurocity a Intercity Albert Einstein, Franz Kafka a Karlštejn. S výjimkou posledního, který jezdil přes Cheb do Norimberku, resp. Dortmundu, byly spoje zrušeny v roce 2001. Oficiálním důvodem ukončení přímých vlaků Praha – Mnichov bylo převedení provozu na trati Furth im Wald – Schwandorf pod soukromého provozovatele. Přímé spojení z Prahy přes Furth im Wald do Mnichova i Norimberku bylo opět obnoveno v roce 2005, kdy přestaly jezdit vlaky Karlštejn a později zavedený Egrensis Praha – Cheb – Norimberk. Rychlíky z Prahy do Bavorska jsou od roku 2005 v Německu vedeny jako regionální spoje a uznávají se v nich německé jízdenky Bayern-Ticket či Schönes-Wochenende-Ticket. Od roku 2008 jezdí dva páry vlaků denně z Prahy do Mnichova a další dva do Norimberku, přičemž mnichovské vlaky provozuje společnost Arriva, norimberské DB Regio.

Připravovaný železniční jízdní řád pro rok 2010 začne platit 13. prosince 2009. V květnu by měl být hotov jeho první návrh, který dostane k dispozici ministerstvo dopravy a kraje, které dopravu objednávají, k případným připomínkám. Krajské úřady nebo organizátoři integrované dopravy v jednotlivých regionech ho většinou zveřejňují na svých webech, kde se k nim mohou vyjádřit obce, eventuelně samotní cestující.