Podvodník Kohout chtěl obnovu řízení a neuspěl, hrozí Štrasburkem

Varnsdorf - Případ takzvaného létajícího asistenta ministra Kavana se otevírat nebude. Za podvod odsouzený Lukáš Kohout neuspěl u pražských soudů s žádostí o obnovu řízení a zatím směřuje k tomu, že si zbylých deset měsíců z trestu bude muset odpykat ve vězení. Kohout, který se dnes mimo jiné nechal slyšet, že hodlá vstoupit do Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), se označuje za disidenta. Obrátí se prý proto na mezinárodní soud pro lidská práva.

Dnes osmadvacetiletý Kohout byl odsouzen v roce 2006 na 28 měsíců se zkušební dobou pěti let; jménem poslance Jana Kavana (ČSSD) si v roce 2002 ještě coby teenager objednával lety do zahraničí. Část trestu si poté odseděl, pak byl ale podmínečně propuštěn.

Letos 25. října ho českolipský soud poslal kvůli neplnění povinností znovu za mříže, rozsudek ale zatím není pravomocný. Ještě před tím se Kohout snažil o obnovu soudního řízení. Jeho právník postavil argumentaci na tom, že různé rozsudky soudu špatně identifikovaly poškozenou stranu. Obvodní soud pro Prahu 1 a pak i městský soud to ale označily za nepodstatné a obnovu zamítly.

„Pokud o tom pan Kohout informuje sám, pak mohu potvrdit, že městský soud zamítl i stížnost na rozhodnutí obvodního soudu. Rozhodovali jsme to 19. října neveřejně,“ uvedla mluvčí městského soudu Martina Lhotáková.

Kohout dnes rozeslal novinářům SMS zprávu, v níž označil rozhodování soudu za politické. „Zřejmě se v následujících dnech obrátíme k mezinárodnímu soudu pro lidská práva,“ uvedl Kohout. Na mysli tím zřejmě měl Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Lukáš Kohout
Zdroj: ČT24

Kohout se pobytu ve vězení brání velmi usilovně, připravuje prý odvolání proti rozsudku českolipského soudu a zároveň chce žádat o milost prezidenta. „Již nyní se cítím být jako Václav Havel v době disidentu,“ prohlásil už dříve.

Kohout nejspíš vstoupí do nacionalistické DSSS

Během dne rozeslal Kohout ještě jednu SMS. „Zítra požádám o vstup do DSSS (Dělnické strany sociální spravedlnosti) ve Varnsdorfu,“ napsal. Pokud to myslí vážně, nacionalistická strana ho zřejmě přijme. „Pokud opravdu požádá a bude platit řádně příspěvky, nevidím v tom problém,“ poznamenal severočeský šéf DSSS Petr Kotáb. Kohout v minulosti působil u mladých sociálních demokratů, ti se od něj ale v poslední době distancovali.

Letos na sebe Kohout strhl pozornost hned několikrát. Nejdřív začal organizovat protiromské pochody v domovském Varnsdorfu, pak zase obvinil krajského radního Petra Jakubce (ČSSD), že si jej najímal na špinavou práci. Podle Jakubce někdo Kohouta navedl, aby mu uškodil ve vnitrostranickém boji.

Vydáno pod