Do sněmovny se vrací novela, která možná rozhodne o dostavbě Temelína

Praha - Do sněmovny se vrací návrh novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, který má umožnit účastníkům řízení odvolat se k soudu. Vládní návrh v únoru odmítla sněmovna hlasy opozice a několika pražských poslanců ODS. Ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík to tehdy označil za vendetu za přijetí Lisabonské smlouvy a hrozil i odchodem z koalice. Novelu, která se nyní vrací formou poslanecké iniciativy, dnes podpořila i vláda.

Vicepremiér Alexandr Vondra zdůraznil, že nový návrh vychází z iniciativy poslanců průřezově celým spektrem parlamentních stran a je kompromisní. „K novelizaci se přistupuje z důvodu nekompatibility české právní úpravy s ustanovením směrnice o posuzování vlivů určitých veřejných a soukromých projektů na životní prostředí,“ uvedli v předkládací zprávě autoři návrhu.

ČR hrozí žaloby u Evropského soudního dvora

Evropská komise Českou republiku vyzvala, aby přijala opatření k nápravě a dosáhla tak souladu s EIA směrnicí už 29. června 2007. Pokud stát nezajistí účastníkům řízení právo obrátit se k soudům, vystavuje se podle předkladatelů novely ve velmi krátké době riziku podání žaloby u Evropského soudního dvora. Odkladný účinek žaloby novela vylučuje.

Evropský soudní dvůr
Zdroj: ČT24