Deníky komentují možnou podobu překlenovací vlády

Praha - Nikdo jiný ve střední Evropě neměl teď kromě Česka tak velkou šanci stát se zapamatováníhodnou značkovou zemí a nikdo ji také podle autorky článku v Hospodářských novinách tak ukázkově nezahodil. Předsednictví bylo šancí, jak dokázat, že je Česká republika schopnou zemí. "Za tvrdé palby francouzského prezidenta se nám to docela dařilo," míní komentátorka. Pak nás ale na dlouhou dobu poslal šéf ČSSD Jiří Paroubek a exposlanci blízcí Václavu Klausovi mezi druhou ligu. "Teď jen doufejme, že do června nepřijde žádný velký problém, který by musel Jan Fischer hasit. Čím míň o nás teď bude slyšet, tím líp," tvrdí deník.

Zatím nejasným úkolem pověřil podle Lidových novin vznikající vládu předseda ČSSD Jiří Paroubek. Chce po ní, aby sestavila „pravdivý rozpočet“ na letošní rok, což je podle autora tak trochu hloupost a marketingový trik šéfa ČSSD. „Můžeme čekat, že zejména Jiří Paroubek bude chtít Fischerovu vládu pověřovat konkrétními úkoly, a to nejraději prostřednictvím médií. Vypadá to pěkně, starostlivě a nic to nestojí,“ píše autor.

Pro úspěch pětiměsíčního vládnutí bude důležité, aby nedošlo k nějaké dramatické situaci, kdy by bylo nezbytné, aby premiér měl současně i politický mandát, míní deník dále. „Vládu bude držet politická reprezentace pěkně pevně pod krkem. Můžeme si být tedy jisti, že nová vláda neudělá téměř nic, ani s korupcí, ani s prorůstáním politiky a podnikání. Za to si strany na propachtovaných resortech ohlídají své zájmy,“ tvrdí list.

Jednáním stran o překlenovací vládě se ukázalo, že i nesmiřitelní rivalové jsou schopni velice rychle překonat animozity, zasednout spolu k jednacímu stolu a svižně přijmout kompromis, na němž oba mají zájem, míní autor komentáře v Právu.

„Nové pachy v politické kuchyni jako první zavětřili a zveřejnili komunisté. Varovali, že dohoda o prozatímní vládě je cestou k uzavření velké koalice na podzim,“ píše Právo. Lidovci a zelení zase doufají, že prudkou distancí od překlenovací vlády získají nějaké voličské hlasy navíc. „Obě malé, neklidné a obavami o konec své parlamentní činnosti zoufalé strany riskují, že hněv, který vyvolalo u části lidí svržení vlády v půlce předsednictví EU a který byl prozatím namířen na Paroubkovu hlavu, se přenese na lidovce a zelené,“ míní autor.

Komentátor Mladé fronty Dnes si myslí, že jméno pravděpodobného premiéra naznačuje, že překlenovací vláda bude vládou bez velkých ambicí. Jméno, které teď vypadá šedivě a důvěryhodně, zaručuje nejspíš i to, že ODS bude mít před volbami stejná pravidla hry jako ČSSD. Navíc každý, kdo prý bude chtít Česko v nemilosrdném konkurenčním boji států oslabit, mu připomene trapný krach předsednictví. „Jiří Paroubek je však teď silnější než Mirek Topolánek, a tak maximalizuje výhodu. S rizikem, že dostane psí hlavu kazisvěta, který ze sobeckých důvodů zkazil Česku hvězdnou hodinu,“ tvrdí autor.

Odpovědnost, kterou zoufalí politici přehodili na Fischerova záda, je mimořádná. Není totiž vyloučeno, že vláda úředníků bude muset čelit drtivým úderům světového propadu. „Politici se budou věnovat sebereprezentaci a volební kampani. Bůh ochraňuj úřednického premiéra,“ uzavírá autor komentáře.