Bursík nabídne domácnostem vysoké dotace na zateplování

Praha - Až 250 tisícům domácností nabídne letos dotaci na zateplování či výměnu kotle program Zelená úsporám, který dnes představil ministr životního prostředí v demisi Martin Bursík (SZ). Letos by měl program nabídnout 10 miliard korun. Peníze na realizaci Česko získalo prodejem volných emisních kreditů Japonsku a o dalším prodeji ještě bude jednat se světovou bankou. První žádosti můžou lidé podávat symbolicky na Den země, tedy 22. dubna.

„Je to největší program, který tady kdy byl. Vlajkovou lodí tohoto programu jsou energetické úspory,“ uvedl Martin Bursík s tím, že v dnešní době hospodářské krize apeluje program Zelená úsporám na zvýšenou ochotu domácností spořit ve všech oblastech spotřeby včetně energie.

Součástí programu bude podpora projektů vytápění s využitím obnovitelných zdrojů. Ministerstvo životního prostředí dotačně podpoří např. nákup kotlů na biomasu, solární kolektory, úsporná tepelná čerpadla apod. Další příspěvky půjdou na zateplování, konkrétně na projekty energetických úspor při rekonstrukcích a v novostavbách. Ministerstvo se tím mj. snaží finančně zvýhodnit stavbu tzv. pasivních domů, tedy takových, které mají minimální spotřebu tepla a jinak jsou finančně nákladnější. Právě tyto výdaje by měla dotace také pokrýt.

Martin Bursík:

  • „Nejlevnější energie je energie, která se vůbec nevyrobí, která se ušetří.“
  • „V České republice nikdy nebyl program, který by měl takový rozsah a nabízel tak atraktivní podmínky pro uživatele.“

Výše dotace se bude odvíjet od plochy zateplovaného domu. Na celkové zateplení staršího domu může žadatel dostat až 1950 korun na metr čtvereční podlahové plochy do maximálně poloviny celkových nákladů. Na dílčí zateplení 850 korun na metr čtvereční podlahové plochy. Na přechod z vytápění fosilními palivy a elektřinou na vytápění biomasou s nízkými emisemi mohou lidé dostat příspěvek až 60 procent nákladů do maxima 80 000 korun.

„Zateplení domu musí splňovat kritérium, že se docílí úspory 40 % nákladů. U složitějších projektů bude žádost o dotaci vyžadovat energetický audit,“ upozornil Martin Bursík.

Pro zisk dotace bude potřeba projektová dokumentace

Žádat o dotace budou moci vlastníci rodinných a bytových domů, fyzické osoby, společenství vlastníků bytových jednotek, bytová družstva, obce i podnikatelské subjekty. Zájemce bude muset vytvořit projektovou dokumentaci, která doloží výši úspor a způsob provedení. Tu společně s oficiální žádostí, jejíž formulář je k dispozici na internetu, předloží krajskému pracovišti Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Zde jeho žádost i projekt zhodnotí a v případě souhlasu ji uchazeč podá v bance, která mu danou částku vyplatí. Banky budou současně nabízet poskytnutí úvěru na pokrytí zbývající části investice.

Podle NERVu projekt pomáhá boji proti krizi

Projekt přinese 30 000 pracovních míst a podle ekonomů je mnohem lepší cestou proti krizi než šrotovné. „Příjem přišel z prodeje povolenek, což našeho daňového poplatníka nestálo ani korunu, kdežto šrotovné by byl normální rozpočtový výdaj,“ řekl ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Miroslav Zámečník.

Ministerstvo životního prostředí si od něj podle náměstkyně Rut Bízkové slibuje především zateplení domů v kombinaci s výměnou uhelných kotlů, protože to povede ke snížení emisí skleníkových plynů a prachových částic, tedy emise z vytápění uhlím. "Předpokládáme, že to ovlivní kvalitu ovzduší v oblastech, kde se uhlím topí, tzn. zejména v Moravskoslezském kraji a v některých oblastech severních Čech. Emise prachových částic by se měly snížit až o dvě tuny ročně, dodala Bízková.