Podemletá trať na Hodonínsku bude neprůjezdná do prázdnin

Velká nad Veličkou (Hodonínsko) - Sesuv půdy u Lipova na Hodonínsku zastavil nejméně do začátku prázdnin provoz na česko-slovenské železniční trati mezi Veselím nad Moravou a pohraniční stanicí Vrbovce. Staré jílovité podloží železničních náspů povolilo po posledních deštích a po sesunutí svahu zůstaly ve vzduchu viset desítky pražců. Náklady na opravu se odhadují na 20 milionů korun. Přesnější čísla budou známa ve čtvrtek, kdy bude na místě proveden geologický průzkum, řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla.

„Jde o několik desítek metrů dlouhý úsek, opravit se ale budou muset náspy na asi 200 metrech. Trať pochází z první republiky a téměř sto let se na podloží nesáhlo. Před 20 lety na něj jen vojáci položili nový svršek. Bude se muset udělat například odvodnění a hydroizolace,“ dodal Halla. Jasněji o tom, jak dlouho opravy potrvají a na kolik vyjdou, bude mít SŽDC po geologickém průzkumu.

Mezi Veselím a Velkou jezdilo ve všední den 13 párů osobních přeshraničních vlaků, o víkendu pak osm párů. Všechny teď v úseku Lipov - Velká nahradily autobusy. Podle regionální mluvčí Českých drah Kateřiny Šubové by dnes mohly dráhy vydat pro tuto trať výlukový jízdní řád, neboť autobusy nabírají oproti jízdním řádům několikaminutové zpoždění.