Senátoři ODS podpořili variantu překlenovací vlády

Praha - Klub senátorů ODS dnes na svém zasedání věnovaném současné vládní krizi přijal usnesení, v němž podpořil předčasné volby v říjnu tohoto roku i případnou dočasnou vládu, která by s podporou ODS do voleb nahradila Topolánkův kabinet. Oznámil to dnes předseda klubu Jiří Stříteský s tím, že senátoři občanských demokratů jsou připraveni podpořit také návrh zákona o zkrácení funkčního období Poslanecké sněmovny. Ten by mohl být schválen ve sněmovně ještě dnes.

„Senátorský klub jednomyslně podporuje předčasné volby v říjnu tohoto roku a je připraven podpořit zákon o zkrácení funkčního období Poslanecké sněmovny parlamentu. Toto usnesení bylo přijato všemi přítomnými senátory,“ řekl šéf senátorů ODS.

Stříteský rovněž tlumočil přání senátorů, aby kabinet Mirka Topolánka dovládl do konce předsednictví ČR Evropské unii, ale v případě neschůdnosti tohoto řešení jsou připraveni podpořit dočasnou vládu odborníků.

Zákon o zkrácení funkčního období Poslanecké sněmovny dostane dolní komora k projednání ještě dnes odpoledne. Novinářům to po jednání poslaneckého klubu ODS oznámili jejich předseda Petr Tluchoř a premiér Mirek Topolánek. Zákon podle nich předloží zástupci ODS, ČSSD a Strany zelených.