Nová šéfka exekutorů: Vládní novely jsou mocenským zásahem

Praha - Nová prezidentka exekutorské komory Jana Tvrdková se v dnešním Interview ČT24 ohradila proti novelám exekučního řádu, jež do vlády předložil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Ten opakovaně kritizoval vnitřní poměry ve vedení exekutorské komory, které vyústily až v odvolání jejího šéfa Juraje Podkonického. Podle Tvrdkové je vládou schválená novela příliš ostrá. Zároveň ji označila za mocenský zásah do profesní samosprávy.

„Je nekonzistentní a nesourodá ve vztahu k ostatním profesním komorám, jako je komora advokátů nebo komora notářů. Tam nic takového neexistuje. Jedná se o mocenský zásah státu do profesní samosprávy,“ řekla Tvrdková.

Podle Tvrdkové je novela záměrný trest

Interview ČT24

Pospíšilova novela exekučního řádu zavádí přísnější dohled nad exekutory okresními soudy i možnost postihu exekutorské komory. Nezákonná rozhodnutí exekutorské komory může ministerstvo pozastavit, Pospíšil chce rušit pravomoci při odvolávání a přijímání exekutorů a chce je jmenovat sám.

„Novela je sankční a my ji vnímáme s nelibostí. Máme za to, že je trestem za nějakou konkrétní situaci,“ narážela Tvrdková na Pospíšilem kritizované hádky v pětičlenném prezidiu komory.

Spory ve vedení exekutorské komory trvaly již více jak půl roku. Část hlavního orgánu, prezidia, odvolala na konci března prezidenta Juraje Podkonického i viceprezidentku Jitku Wolfovou a vzápětí je nahradila dosavadními členy prezidia: Karlem Urbanem a Vladimírem Plášilem. Podkonický byl později odvolán oficiálně i na exekutorském sněmu, a to kvůli možnému střetu zájmů.

Tvrdková: Cesta nových změn je nastartována

Tvrdková řekla, že řadoví exekutoři vnímali dění v čelném orgánu jako osobní kšefty tamních členů. Nyní doufá v uklidnění celé situace: „Jsem přesvědčená, že mým zvolením spory mezi exekutory končí. Exekutoři si zvolili nové vedení, takže bych řekla, že cesta nových změn je nastartována,“ dodala Tvrdková.

Výhrady ministra Pospíšila vůči exekutorské komoře však považuje za křivdu. „Nám to bylo velmi nepříjemné a spoustě exekutorů to připadalo velmi nespravedlivé. Jsme zvyklí, že jsme kritizováni médii a veřejností, ale spousta exekutorů se ohradila proti tomu, aby nás pan ministr házel do jednoho pytle,“ řekla Tvrdková.

Vedle novely o exekutorské komoře vláda schválila i vlastní novelu exekutorského řádu. Ta zavádí lhůtu pro dohodu věřitele s dlužníkem, dále požaduje přiměřenost exekuce, umožňuje vyškrtnout věci ze soupisu a jednodušší postup pro zahájení exekuce. Obě novely musí ještě projít celým legislativním procesem, tzn. Poslaneckou sněmovnou a Senátem.

Vydáno pod