Šumavský národní park zpřísnil podmínky pro splouvání Vltavy

Kašperské Hory (Klatovsko) - Vodáci budou moci splouvat horní tok Vltavy v šumavském národním parku pouze v případě, že bude výška hladiny pod Soumarským mostem nejméně 50 centimetrů. Doposud na řeku mohli, i když hladina byla o pět centimetrů níže. Zpřísnění pravidel pro splouvání od Soumarského mostu po Pěknou je největší změnou návštěvního řádu národního parku. Další novinkou je rozšíření cyklotras o 70 kilometrů. Nový návštěvní řád dnes v Kašperských Horách schválila rada šumavského národního parku.

„Měl by určitě platit na hlavní sezonu, v ideálním případě bychom chtěli, aby platil už od 1. května,“ uvedl ředitel parku František Krejčí. Konečná dohoda je výsledkem kompromisu dlouhodobých jednání ochránců přírody a zástupců obcí ležících v parku. Úsekem mezi Soumarským mostem a Pěknou může nově denně projet maximálně 100 lodí. Park proto spustí i rezervační internetový systém. Jedna rezervace bude vodáky stát 100 korun. Množství lodí se bude zároveň regulovat tak, aby se jejich průjezd rovnoměrně rozložil do zhruba osmi hodin během dne.

Půl metru měla v minulých sezonách Vltava jen málokdy

Zdeňka Lelková, starostka Stožce, kterého se pravidla pro splouvání nejvíc dotýkají, ale spokojená není: „Není to společná dohoda, je to kompromis regionu. Myslím si, že je to likvidace jednoho druhu turistiky, který byl na Šumavě tradicí.“ Stožec požadoval nechat hladinu splouvání na 45 centimetrech, půl metru vody totiž měla řeka v minulých sezonách jen málokdy. Zatímco loni při poměrně dobré sezoně hladina dosáhla 45 centimetrů několikrát, půl metru bylo na Vltavě zhruba čtyřikrát v srpnu.

Právě na podmínkách pro splouvání Vltavy loni schválení návštěvního řádu ztroskotalo a pro pobyt na území parku dosud platil starý řád z 90. let. Správci parku loni požadovali kvůli ochraně říčního ekosystému minimální výšku hladiny pro splouvání 60 centimetrů. Šéf Rady Národního parku Šumava Jan Stráský považuje schválení dokumentu za ukázku toho, jak by se mohlo na Šumavě do budoucna jednat: „Určitě to tentokrát byla strana obcí, která projevila větší pochopení pro tento cíl.“ I přes spokojenost ale není velkým optimistou pro další jednání: „Některé body jednání jsou ještě bolestivější než návštěvní řád. Plán péče má daleko větší význam než návštěvní řád pro život na Šumavě a její budoucnost.“

Dosavadní klidové zóny se ruší

Kromě úpravy splouvání Vltavy a nových cyklotras přinesl nový návštěvní řád zrušení dosavadních klidových zón, kam nemohla veřejnost chodit. Krejčí nicméně uvedl, že správa parku se bude snažit většinu těchto území, asi 85 procent jejich dosavadní plochy, převést do takového režimu, aby tam zůstala zachována ochrana přírody a lidé tam nechodili.