Metropoli zmapuje internetová služba Google Street View

Praha - Společnost Google zahájí na konci dubna v Praze fotografování sítě ulic a veřejných prostranství. Naše hlavní město se tak stane další evropskou metropolí, kterou zmapuje služba s názvem Google Street View. Ta umožňuje prohlížet na internetu panoramatický pohled na danou ulici přibližně z úrovně očí. Píšou o tom dnešní Lidové noviny.

Pražskými ulicemi bude projíždět několik týdnů vůz Opel Astra s vysokou nástavbou na střeše, na které jsou umístěny panoramatické kamery. „Fotografování v Praze bude trvat zřejmě celé čtvrtletí,“ řekl poradce společnosti Google k otázkám soukromí na internetu Peter Fleischer. Fotografie se mají zpracovávat přes léto a služba by měla být spuštěna koncem podzimu. Fleischer dodal, že z důvodu ochrany soukromí Google rozmazává pomocí speciálního programu automaticky tváře vyfotografovaných lidí a registrační značky automobilů.

Právě kvůli soukromí nic netušících fotografovaných kolemjdoucích Google obviňovala britská bulvární média, která Street View označila za ideální nástroj pro zloděje, kteří si podle této služby vyberou vhodné domy k vykradení. V Británii rozčilení obyvatelé města Broughton nechtěli fotografující vůz na své ulice vůbec pustit. Podle mluvčího společnosti může kdokoli požádat o odstranění záběrů, které mu vadí. Společnost současně zdůrazňuje, že Street View může pomoci třeba při vybírání hotelu či při koupi realit.

Vydáno pod