Čunek se rozhodl obhájit funkci šéfa KDU-ČSL

Praha - Předseda lidovců Jiří Čunek bude na volebním sjezdu 30. a 31. května obhajovat svou funkci. Oficiálně ale svou kandidaturu neoznámí, předseda strany před volebním sjezdem prý oznamuje pouze to, že se už o funkci ucházet nechce, nikoli opak. Sjezd posunula z druhé poloviny června na konec května celostátní konference KDU-ČSL v pondělí s tím, že tak činí kvůli přípravám na předčasné volby.

Čunek si myslí, že současné spory uvnitř KDU-ČSL nepovedou k rozpadu strany. Případné kroky poslanců, kteří nebudou respektovat postoj vedení k dohodě na úřednické vládě, podle něj posoudí krajské konference a stranický sjezd. Rebelové by se tak podle něj nemuseli dostat na kandidátky. Ministr financí Miroslav Kalousek, který se nehodlá usneseními vedení KDU-ČSL řídit, už v úterý oznámil, že uvažuje o tom, že kandidovat nebude. Jiný názor než Čunek má na další postup i předseda poslaneckého klubu Pavel Severa.

Koaliční partneři lidovců přičítají jejich spory blížícímu se sjezdu. „Všichni víme, že KDU-ČSL má stranické klání, stranický sjezd a já si osobně myslím, že to usnesení je poznamenáno bojem o budoucího předsedu KDU-ČSL,“ prohlásil v pondělí předseda ODS Mirek Topolánek.

O post předsedy strany svedou podle dosavadních prohlášení boj europoslanec Jan Březina, místopředsedkyně sněmovního klubu Michaela Šojdrová, dosavadní první místopředseda Roman Línek a ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda.