Prezident zítra jmenuje Jana Fischera premiérem

Praha - Česko bude mít od zítra nového premiéra, Václav Klaus na svých webových stránkách oznámil, že dosavadního šéfa Českého statistického úřadu Jana Fischera jmenuje ve 14:00 do funkce. Předsedové ČSSD a ODS Jiří Paroubek a Mirek Topolánek dnes jménem dosavadní vládní koalice a jménem ČSSD informovali prezidenta, že se dohodli na způsobu ukončení vládní krize a Fischera mu navrhli jmenovat. Šéf statistického úřadu pak v následném prohlášení uvedl, že je připraven funkci přijmout - jednání o personálním složení kabinetu by měla začít po Velikonocích.

Podle nedělní dohody by měla překlenovací vláda odborníků dovést Českou republiku k předčasným volbám v polovině října. Na podpoře Fischera se shodly ODS a ČSSD, premiér Topolánek navíc získal ve sněmovně pod svůj návrh i podpisy pěti lidovců. Bez problémů tak splnil Klausovu podmínku, aby mu na Hrad přinesl 101 hlasů.

"Prezident republiky Václav Klaus vyjádřil uspokojení nad řešením, které
odpovídá jeho požadavkům, jež zformuloval poté, kdy vláda podala demisi. Rozhodl se jmenovat Jana Fischera do funkce předsedy vlády ČR na Pražském hradě ve čtvrtek," informuje web Pražského hradu. Klaus už v pondělí uvedl, že je s dohodou o nové vládě v principu spokojen. Fischera podle svých slov považuje za uvážlivého člověka a jako kandidáta na premiéra ho spíše uvítal.

Na jménu budoucího premiéra se v neděli shodli předsedové čtyř parlamentních stran, dohodu ale v pondělí zpochybnila celostátní konference KDU-ČSL, když rozhodla, že se lidovci nebudou podílet na personálním obsazení nové vlády. Premiér Topolánek proto včera prohlásil, že je situace u lidovců nepřehledná a začal sbírat podpisy jednotlivých poslanců: „Pro mě jsou cennější podpisy těch poslanců, než rozhodnutí jakéhokoliv jejich orgánu,“ vysvětluje Topolánek.

Zelení vládu odborníků podporují, ale dali by přednost tomu, kdyby si to lidovci mezi sebou vyříkali a šli do projektu úřednické vlády jednotní. „Za všechny stávající členy klubu strany zelených deklaruji, že jsme připraveni tu dohodu podpořit a závisí to na vývoji a postoji našich politických parnterů,“ uvedl první místopředseda strany Ondřej Liška.

Předseda strany Martin Bursík nicméně uvedl, že chtějí zelení ještě jednat o mechanismech vládnutí, které mají bránit tomu, aby velké strany, tedy ODS a ČSSD, nepřeválcovaly při rozhodování menší partnery. Jakou formu by měly mít, neprozradil. Na jednání je podle něho čas vzhledem k tomu, že nová vláda se má ujmout řízení země v květnu.

Paroubek tvrdí, že poslanci ČSSD dohodu dodrží a Fischerův kabinet podpoří. Na dohodě se ale oficiálně nechce podílet KDU-ČSL, ačkoliv předseda této strany Jiří Čunek byl v neděli v Kramářově vile u jejího uzavření. Poslušnost mu už ale vypověděla část poslaneckého klubu a lidovečtí ministři financí a obrany Miroslav Kalousek a Vlasta Parkanová, kteří se rozhodli své podpisy na Topolánkův seznam připojit.

Podle nedělní dohody doporučí strany Fischerovy na obsazení ministerských křesel nestranické odborníky. Nynější koalice má právo navrhovat kandidáty na ministra obrany, ministra spravedlnosti, ministra financí, ministra životního prostředí, ministra dopravy, ministra školství, ministra kultury a ministra zdravotnictví. ČSSD doporučí ministra zahraničních věcí, ministra vnitra, ministra průmyslu a obchodu, ministra zemědělství, ministra pro evropské záležitosti, ministra práce a sociálních věcí a ministra pro místní rozvoj.

Ondřej Liška
Zdroj: ČT24