SMS jízdenky na MHD zavedou i České Budějovice

České Budějovice – Dalším českým městem, kde bude možné koupit si jízdenku na městský autobus nebo trolejbus mobilem, se 5. května stanou České Budějovice. Město zároveň zavede novinku – za cestu v MHD a také za parkování bude možné platit také tzv. mobilní elektronickou peněženkou. Elektronická peněženka ovládaná mobilním telefonem je českým patentem a firma, která ji v Budějovicích zavádí jako v prvním tuzemském městě, má zažádáno o patent pro Evropskou unii. O zavedení mobilních plateb v Českých Budějovicích informovali zástupci magistrátu, dopravního podniku a dodavatelské firmy.

Elektronickou peněženku DZone si musejí zájemci nejprve nainstalovat do svého mobilu a vložit do ní peníze. V MHD bude možná i jednorázová koupě jízdenky pomocí SMS, která je jednodušší, ale dražší. Na úhradu parkovného se zatím vztahuje jen mobilní peněženka.

„Výhoda služby spočívá především v její pohodlnosti. Když například u automatu na jízdenky nebo parkovné nebudete mít drobné, jednoduše zaplatíte přes mobil. Nebo když se zdržíte a hrozí, že vám vyprší předplacený parkovací čas, snadno ho prodloužíte na dálku pomocí mobilního telefonu,“ shrnula náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Ceny parkovného budou stejné jako u parkovacích automatů, částky za jízdné se ale liší. Nejdražší bude, pokud si lidé koupí lístek pomocí klasické SMS zprávy. Půlhodinová přestupní jízdenka tak vyjde na 22 korun a celodenní na 60 korun. Základní datová jízdenka z mobilní peněženky bude stát 14 korun na půl hodiny a 44 korun na den.

Radnice za zavedení a instalaci tohoto systému zaplatila 2,5 milionu korun, měsíčně bude za provoz systému platit 80 tisíc korun.