Sněmovní výbor doporučil zrušení poplatků, rozhodne se na nejbližší schůzi

Praha - Sněmovní zdravotnický výbor dnes doporučil dolní parlamentní komoře zrušení všech zdravotnických poplatků. Svým rozhodnutím podpořil oba návrhy proti poplatkům, jak z dílny KSČM, tak i Moravskoslezského kraje. Koaliční strany nenašly dostatek hlasů pro zvrácení verdiktu; lidovecký poslanec Ludvík Hovorka se zdržel hlasování. O zrušení poplatků by měli zákonodárci rozhodnout na nejbližší schůzi, která začne 28. dubna. Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) již dříve poslance varovala, že zrušení poplatků může vést k výpadku příjmů do systému. V době krize by se mohlo stát, že bude systém postrádat navíc téměř 18 miliard korun.

Proti doporučení schválit zrušení poplatků hlasoval ve výboru poslanec Jiří Carbol (KDU-ČSL), který varuje před postupem pouze na základě výzkumů veřejného mínění. Narážel tím na argument opozice, že lidé si poplatky nepřejí. Carbol s trochou nadsázky míní, že podle této logiky by sněmovna mohla hlasovat o zrušení daní, armády a podobně.

Podle vlády kraje svou poplatkovou politikou obcházejí zákon. Nedávno dal Krajský soud v Ostravě za pravdu majiteli soukromé lékárny v Opavě v jeho stížnosti proti kraji. Soud vydal předběžné opatření, na jehož základě nesmí krajská lékárna Slezské nemocnice v Opavě hradit za pacienty regulační poplatky. Kraj poplatky za pacienty nehradil pouhý den. Pak se rozhodl, že poplatky v opavské lékárně nebude proplácet na základě trojstranné dohody o zaplacení regulačních poplatků, ale na základě individuálních žádostí pacientů. Na tento systém se podle hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) předběžné opatření nevztahuje.

Od počátku dubna začalo platit omezení ve vybírání poplatků, o kterém poslanci rozhodli již dříve. Poplatky v ambulancích přestali platit rodiče za děti do 18 let. Dětem a seniorům nad 65 let klesl roční ochranný limit na poplatky u lékaře a platby za léky z 5000 korun na polovinu.