Prezident omilostnil 11 osob

Praha - Prezident Václav Klaus dnes na Velký pátek udělil milost jedenácti lidem, z toho šesti cizincům. Ve většině případů ho k tomu podle mluvčího Hradu Radima Ochvata vedly humanitární důvody. Klaus dal milost například Michaelu Kökénymu, který byl odsouzen ke třem letům vězení za pohlavní zneužívání a ohrožování výchovy mládeže. Přihlédl přitom ke zdravotnímu stavu odsouzeného a k tomu, že dosud nebyl trestaný.

Pěti cizincům Klaus prominul trest vyhoštění, zejména protože v Česku dlouhodobě žili a založili zde rodiny. Mezi nimi je například dvaaosmdesátiletý Němec Peter Kober, který byl vyhoštěn za minulého režimu za spekulace, porušování předpisů o oběhu zboží ve styku s cizinou a zkrácení daně. Klaus u něj přihlédl k vysokému věku i k tomu, že muž v Česku žít nechce, udržuje zde ale vazby s rodinou zemřelé manželky.

Díky dosavadní bezúhonnosti zmírnil prezident patnáctiletý trest vězení Milanu Lesniakovi, který byl odsouzen za pašování omamných látek z Turecka do Řecka. Tři z omilostněných byli původně odsouzeni za neplacení výživného. Prezident ale v jejich kauzách přihlédl ke složité rodinné situaci a v jednom případě také k tomu, že odsouzený dlužnou částku zpětně uhradil.

K milostem se Klaus uchyluje zejména před svátky

Zatím naposledy udělil Klaus milosti před vánočními svátky, kdy prominul trest 13 lidem. Ve většině případů ho k tomu tehdy rovněž vedly humanitární důvody. Loni na podzim nicméně prezident nevyhověl žádosti nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké o udělení milosti Ludmile Brožové-Polednové, bývalé prokurátorce z procesu s Miladou Horákovou. Odvolací soud v polovině září rozhodl, že bývalá prokurátorka, které je 86 let, má jít za účast na justiční vraždě na šest let do vězení.

Celkem Klaus od svého prvního zvolení prezidentem v roce 2003 udělil přibližně 250 milostí. Jeho předchůdce Václav Havel, který byl hlavou Československa a později České republiky v letech 1989 až 2003, udělil celkem 1948 individuálních pardonů a vyhlásil tři amnestie. Havel býval za milosti často kritizován, přestože za 13 let udělil méně milostí než jeho předchůdce Gustáv Husák za rok. Mnozí kritici Havlových milostí podobnou výsadu hlavy státy označovali za feudální přežitek.

Vydáno pod