Neonacisté si jako další cíl vytyčili Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Pravicoví extremisté připravují další pochod. Tentokrát si vybrali severočeské město Ústí nad Labem. Projdou jím v sobotu 18. dubna, tedy dva dny před výročím narození Adolfa Hitlera. Policie tvrdí, že má přesné odhady o počtu neonacistů, údaje ale zveřejnit nechce. Může se prý jednat až o tisícovku extremistů. Radnice vyzývá Ústečany, aby z města raději odjeli.

Městský úřad také plánuje mimořádná opatření, mimo provoz bude například hromadná doprava. „Existuje pravděpodobnost, že celou sobotu nebude jezdit ani jeden trolejbus ani jeden autobus,“ řekl ústecký primátor Jan Kubata (ODS). Z ulic také zmizí přenosné dopravní značky, které by mohly posloužit jako zbraně. Město zvažuje i zasílání informativních SMS zpráv a využití městského rozhlasu.

Ve střehu budou zejména policisté. „Jsme na to připraveni tak, abychom byli schopni tu akci zvládnout, pokud dojde k nějakým výtržnostem,“ uvedl ředitel severočeské policie Jiří Vorálek. Na pomoc jim mají přijet i kolegové ze sousedního Německa. Očekává se totiž, že se akce zúčastní i němečtí neonacisté. Kontroly budou probíhat i na hranicích. Vorálek prozradil, že opatření budou podobná jako při podzimních akcích v Litvínově. Tam loni 17. listopadu zasahovala více než tisícovka policistů.

Neonacisté původně nahlásili tři pochody, dva z nich ale radnice zakázala. Krajský soud však jeden zákaz zrušil. Akci svolali Autonomní neonacisté a uvedli, že se bude jednat o pietní pochod.

Vydáno pod