Víkend opět přináší rekordní teploty

Praha - Velikonoční víkend potvrzuje fakt, že počasí v České republice je v těchto dnech jedním z nejteplejších v celé Evropě. Pražské Klementinum dnes hlásilo další rekordní údaj - 23,3 stupně Celsia. Hodnota překonala 228 let starý rekord 22,1 stupně Celsia z 11. dubna 1781. Rekordní teploty zaznamenaly také teploměry v západních a jižních Čechách. Nejtepleji z celé České republiky dnes bylo na jižní Moravě. V Brodu nad Dyjí v oblasti Břeclavska dosáhla teplota na 25,2 stupně.

Teploty se dnes v jihomoravském kraji přiblížily k maximům téměř ve všech měřicích stanicích v regionu, překročeny však většinou nebyly. Rekordně teplo bylo v kraji i v pátek. Ve Strážnici na Hodonínsku naměřili meteorologové 25,4 stupně a 10. duben se tam stal nejteplejším od roku 1967.

V Plzni - Bolevci ukázal teploměr v 15:00 hodnotu 24,3 stupně Celsia. Tak vysokou teplotu tady meteorologové 11. dubna ještě nikdy nenaměřili. Pokořen byl i starý rekord z roku 1983, kdy v Bolevci vystoupila teplota na rovných 24 stupňů Celsia. V Teplicích dnes odpoledne meteorologové naměřili 24,1 stupně Celsia, rekordní teplota pro dnešní den je 23,5 z roku 1952. Velmi teplo bylo rovněž například v Liberci nebo v Ústí nad Labem.

Po městě v tílku, v horách na lyžích 

Na horách je i přes teplé počasí stále dost sněhu na lyžování. Většinu skiareálů přesto čeká poslední lyžařský víkend v letošní sezoně. Výjimkou je Špindlerův Mlýn, Horní Mísečky, Klínovec a Harrachov, kde vleky pojedou i po Velikonocích. O svátcích má lyžaře nalákat do hor i snížená cena jízdného. Podle meteorologů má být nadále slunečno, místy přesto leží až metrová vrstva sněhu.