Kauzu odvolání žalobce Ištvana bude dále řešit olomoucký soud

Brno - Spory kolem odvolání bývalého olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana z funkce bude nadále řešit Okresní soud v Olomouci. Nejvyšší soud nevyhověl návrhu ministerstva spravedlnosti na přeložení kauzy k Obvodnímu soudu pro Prahu 2. Ištvanovo odvolání zřejmě souviselo s kauzou údajné korupce předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Vrchního žalobce odvolal ministr Jiří Pospíšil na návrh nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, která tvrdila, že Ištvan nezabránil únikům závažných informací z neukončených kauz a nezvládal koordinovat krajská zastupitelství.

Podle návrhu, který nyní odmítl Nejvyšší soud, by jednání v Praze bylo účelnější, rychlejší a ekonomičtější, například kvůli výslechům pražských svědků. Ištvan však se změnou soudu nesouhlasil. Ve vyjádření k návrhu uvedl, že většina svědků bude z Olomouce. Změna by prý mohla znamenat porušení principu rovnosti před zákonem a práva na zákonného soudce.

Nejvyšší soud dospěl k závěru, že ke změně soudu není důvod. Není ničím potvrzeno, že by projednání věci před Obvodním soudem pro Prahu 2 bylo v zájmu důkladnějšího, spolehlivějšího a hospodárnějšího projednání věci, konstatovala v usnesení předsedkyně senátu Danuše Novotná.

Ištvan se proti odvolání nejprve bránil správní žalobou. Městský soud v Praze však loni v listopadu žalobu odmítl s vysvětlením, že odvolání nebylo správním aktem, jak uváděl Ištvan, ale pracovněprávním aktem.

V žalobě, jejíž místní příslušnost řešil NS, Ištvan zdůrazňuje, že jej odvolání připravilo o nároky spojené s funkcí vrchního státního zástupce - například o plat, náhrady v době dovolené a nemoci a pracovní náplň odpovídající jeho vzdělání a praxi. Státní zástupce zatím sice neuspěl se žalobami proti svému odvolání, ale slavil jiný úspěch. Olomoucký soud nedávno vyhověl jeho žalobě proti následnému pracovnímu přeřazení do Brna.

Vydáno pod