Mostecký úřad odhalil 81 nelegálně zaměstnaných Vietnamců

Most - Kontroloři mosteckého úřadu práce odhalili nelegální zaměstnávání u firmy, která v rozporu se zákonem zprostředkovala práci pro 81 lidí. Všichni byli vietnamští státní příslušníci, kteří v hale v Korozlukách na Mostecku montovali bez platných dokladů klávesnice do počítačů. Podle ředitele úřadu práce Oldřicha Malého udělila jeho instituce rakovnické agentuře práce pokutu 500.000 korun, dosud není pravomocná.

„Je to nejvíce lidí pracujících na černo pro jednu firmu, které úřad od zahájení jeho činnosti přistihl. Firma se odvolala, je proto třeba vyčkat rozhodnutí vyšší instance,“ uvedl Malý. Od ledna do konce března pracovníci kontrolního odboru už vyměřili firmám za nelegální zaměstnávání pokuty za více než 800.000 korun, za celý loňský rok to bylo 2,6 milionu korun, doplnil.

Vysvětlil, že cílem není udělovat pokuty, jež by firmy zlikvidovaly. „Snažíme se udělovat výchovné pokuty. Pokud ale přistihneme firmu při porušení zákona podruhé, už sáhneme k přísnější sankci. Za jednu nelegálně pracující osobu ukládáme kolem 10.000 korun. U rakovnické agentury jsme se tak ještě drželi při zdi,“ dodal.

Agentura měla platný doklad ministerstva vnitra 

Rakovnická agentura zprostředkovala pracovníky pro M.Ward Manufacturing. „Agentura se prokázala platným povolením ministerstva ke zprostředkování práce. Nevíme, v čem pochybila. Nicméně než jsme od úřadu práce zjistili, že Vietnamci pracují ilegálně, už jsme se s nimi rozloučili. Důvodem byla krize, která snížila naši poptávku po zaměstnancích,“ řekla vedoucí personálního oddělení firmy Irena Vlčková. V podniku podle ní nyní pracuje na 300 lidí, s dalším propouštěním management nepočítá. „Máme dostatek zakázek,“ doplnila Vlčková.

Od nového roku může úřad práce uložit firmám a podnikatelům za zaměstnávání bez pracovní smlouvy či povolení k práci pokutu až do výše pěti milionů korun, občan vykonávající nelegální práci zaplatí maximálně 10.000 korun. Úřad práce ale pokutuje jen zaměstnavatele. Peníze za pokuty od nelegálních pracovníků by se podle Malého vymáhaly jen obtížně, jsou většinou závislí na sociálních dávkách. „Dostatečným trestem pro ně je to, že jsou vyřazení na půl roku z evidence úřadu práce a navíc ztratí nárok na podstatnou část sociálních dávek,“ řekl.