Na Vysočině se zimní údržba silnic prodražila

Jihlava - Prohrnování a sypání silnic na Vysočině za uplynulou zimu stálo skoro 237 milionů korun, což je největší částka v posledních třech letech. Ve srovnání se zimní sezonou na přelomu let 2007 a 2008 byly nyní náklady na zajištění sjízdnosti silnic v kraji vyšší více než o čtvrtinu, vyplývá to z údajů krajské správy a údržby silnic. Letos se také prodraží opravy rozbitých vozovek, které budou stát zhruba 150 milionů korun, což je ve srovnání s minulým rokem skoro dvojnásobek.

Podle ředitele krajské správy Jana Míka jsou po chladné zimě nejvíce poškozeny silnice na Třebíčsku a na Žďársku. Opravy provádějí silničáři ve dvou etapách. Nejprve odstraňují nejzávažnější závady, pak menší díry. Podle březnových informací kraje by nejpozději do konce května měly být provedeny opravy za 100 až 120 milionů korun.

Další peníze jsou potřeba na opravy státních silnic I. třídy v kraji Vysočina. Podle údajů Ředitelství silnic a dálnic na ně jihlavská správa žádá skoro 900 milionů korun, což je mezi regiony druhá největší částka; víc chce jen Pardubický kraj.

Kraj Vysočina má v letošním rozpočtu na opravy silnic 210 milionů korun, dalších 35,7 milionu je vyčleněno na opravy silničních mostů. Vedení kraje už ale deklarovalo snahu tyto částky během roku zvýšit asi o 600 milionů korun. Část peněz by chtěl kraj získat užší spoluprací se stavebními firmami. Tyto firmy by opravy nejprve financovaly ze svého a kraj by jim peníze postupně splácel. Dalších asi 300 milionů korun by měly poskytnout evropské fondy.

Silničáři na Vysočině se letos také dočkají podstatného zlepšení technického parku. Dostanou 28 nových sypačů, zatímco dosud se pořizovalo jen kolem čtyř aut ročně. Nová auta budou stát přes 110 milionů korun, kraj bude jejich nákup částečně financovat z úvěru.

Oprava rozbité silnice v Karlovarském kraji
Zdroj: ČT24