Schwippelová končí ve vedení berounské ODS

Beroun - Kateřina Schwippelová končí ve vedení berounské ODS. Matka rebelujícího poslance Jana Schwippela dnes oznámila, že na čtvrtečním oblastním sněmu občanských demokratů v Berouně nebude obhajovat předsednické křeslo. Již dříve nevyloučila možnost, že by základní organizace ODS v Zadní Třebani, jejíž členem byl její syn, mohla být po jeho odchodu ze strany rozpuštěna. O uvolněný post ve vedení berounské ODS podle ní svedou boj místostarosta Berouna Tomáš Havel a senátor Jiří Oberfalzer.

Schwippela, který pomohl svrhnout koaliční vládu premiéra Mirka Topolánka, vyzvala koncem března k ukončení členství ve straně oblastní rada ODS v Berouně, které Schwippelová dosud předsedala. Poslanec později výzvám svých spolustraníků vyhověl. Naopak ODS v Zadní Třebani za Schwippelem stojí. Místní sdružení má ovšem po jeho odchodu jen čtyři členy - kromě Schwippelové je to ještě její bratr, její zaměstnanec a jeden třebaňský chalupář.

K informacím, zda bude třebaňská buňka rozpuštěna, se dnes nechtěla vyjadřovat, tuto možnost ovšem nepopřela. „O tom bych chtěla mluvit až po sněmu. Myslím si, že sněm by se to měl dozvědět jako první,“ uvedla. Skoupý na informace byl také Schwippel. „Kolegové z oblastního sněnu by měli být informováni přímo a nikoliv přes média,“ řekl poslanec.

ODS v Zadní Třebani měla o svém dalším směřování rozhodovat v pondělí, na poslední chvíli ale termín místního sněmu přesunula na pátek. „Sněm přijal určité stanovisko, s jehož obsahem chci seznámit oblastní sněm, který se uskuteční ve čtvrtek. Do té doby bychom neradi cokoliv sdělovali,“ uvedl Schwippel, který se stranických akcí účastní už pouze jako host.